N1

Stjepan Mesić: Tito je najveća ličnost u hrvatskoj povijesti

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 13:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije i drugi predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru za N1 komentirao je rehabilitaciju četničkog ratnog zločinca Draže Mihailovića koja izaziva oštre osude u regiji.

"Nažalost, ovo je rehabilitacija četničkog pokreta, i onih koji su ognjenim i mačem razarali hrvatska sela, Bošnjake, ali i Srbe. To trebaju znati i oni koji ga slave. To bi trebala znati i Smilja Avramov, koja je bila zadužena za podjelu Bosne", rekao je na početku intervjua Mesić.

“Na jednu stranu idu pravi antifašisti, koji su pobijedili najveće zlo čovječanstva, a na drugu kvislinzi koji su stali na stranu fašizma, to su oni koji su odgovorni za zločine na našim prostorima. Razumne snage u Srbiji će ići sa daleko transparentnijim i boljim porukama’’, rekao je.

′‘Nakon što su četnici razbijeni na Neretvi, oni više nisu bili nikakav faktor. Tada su sišli sa scene. Ali, imali su podršku takozvane NDH, Pavelić im je dao prolaz kroz svoj teritorij. Nekoliko desetaka tisuća četnika je dobilo prolaz za izlazak iz granica tadašnje Jugoslavije. Moramo znati da nije bilo bitaka između ustaša i četnika. Obje vojske su bile kvislinške. Obje su branile Knin. Mene interesira gdje je to Dražina vojska bila antifašistička’’, rekao je Mesić i podsjetio na britanski izvještaj prema kojem su ‘’Titovi partizani bili jedini pravi borci protiv fašizma’’.

′‘Srbija želi ući i EU, a rehabilitirati zločinca, to je nemoguće. Europa mora odgovoriti na ovo. Očekujem jedno sasvim transparentno izjašnjavanje Europe i EU što znači rehabilitirati ratnog zločinca’’, zaključio je Mesić.

′‘Sada četnici za Tita govore da je ustaša. Ustaše da je Tito bio masovni ubojica. Na temelju čega? Na temelju nekoga iz Argentine, kojemu je neko tko je pobjegao iz Jugoslavije pisao tako. Tito je najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj povijesti. Pobijedio je u Drugom svjetskom ratu, izveo je Jugoslaviju kao Federaciju republika plus pokrajine,‘’ nastavio je Mesić, pa se osvrnuo na micanje Titove biste s Pantovčaka.

′‘Tuđman je bio za to da se održi Titova bista, ja sam bio za to, Josipović je bio za to. Na temelju toga se može reći što je Tito bio. Ne slažem se s potezom predsjednice. Ona se distancira od povijesnih činjenica. To je popuštanje jednoj nacionalističkoj euforiji za koju ne znamo kako će završiti.‘’

Hrvatska predsjednica je tajno otišla u Jasenovac, a javno je otišla u Bleiburg.

′‘Nisu svi bili nevini u kapitulaciji kvislinške vojske. U Bleiburgu je zločinačka organizacija kapitulirala. Možda ni tamo nisu bili svi krivi, ali su mnogi stradali bili krivi za Jasenovac. Niti jedna žrtva u Jasenovcu nije kriva ni za koga u Bleiburgu. To je poruka, razumijem o čemu se radi - ali ne razumijem da neko tu poruku šalje. Jasno je da je poražena vojska koja je služila fašizmu i nacizmu. U njihovoj službi su ubijali četiri godine. Izjednačiti Jasenovac s Bleiburgom gdje su mnogi krivi je van pameti. Nema ni sa zdravim razumom veze da je 100.000 ljudi stradalo u Bleiburgu. Ne može se preuveličavati u toj mjeri. Gdje ćete sahraniti sve te ljude. Protivnik sam pretjerivanja,‘’ rekao je Mesić.

Stjepan Mesić: Tito je bio najveći Hrvat!

Kopirati
Drag cursor here to close