EU poslala

Stiglo 10.530 doza cjepiva Pfizer

''Ove današnje količine cjepiva su naredni korak koji nas vodi izlasku iz pandemije. Kroz osiguranje ove pomoći EU pomogla je da se osnaži sam proces cijepljenja u BiH.''
Vijesti / Flash | 04. 05. 2021. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komesar Europske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sletio je danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu i BiH donio cjepiva protiv koronavirusa.

Bosna i Hercegovina je od Europske unije dobila 10.530 doza cjepiva Pfizer/BioNTech.

Nakon primopredaje cjepiva prisutnima se obratio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji se zahvalio Varhelyiju i Vladi Austrije putem koje je je vršena nabavka isporuka ovih cjepiva, kako je rekao, prenosi N1.

''U svibnju i lipnju očekujemo značajnije količine cjepiva koje treba da stignu u BiH. Do kraja svibnja trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza cjepiva i sa nabavkom od 260.000 cjepiva koje je naručila RS iz Kine, mi ćemo biti do kraja drugog kvartala blizu milijun doza cjepiva'', istakao je Tegeltija.

Rekao je i da je važan kontinuitet isporuke cjepiva kako bi se prije jeseni mogao cijepiti veći broj građana BiH.

Varhelyi je rekao da mu predstavlja zadovoljstvo da je mogao da dođe na ovako značajan dan, kako je rekao, i da je ovaj današnji događaj značajna poruka da je Europskoj uniji stalo do regije, do Bosne i Hercegovine.

Video: Varhelyi: Danas smo pokazali da brinemo o Bosni i Hercegovini

''Mislim da je to nešto što smo pokazivali od samog početka pandemije. Ove današnje količine cjepiva su naredni korak koji nas vodi izlasku iz pandemije. Kroz osiguranje ove pomoći EU pomogla je da se osnaži sam proces cijepljenja u BiH. Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima koji su prvi na udaru'', poručio je Varhelyi.

Istakao je i da EU pomaže da se omogući sigurnost zdravstvenog sektora i ukupnog stanovništva.

''U okviru ovog mehanizma osigurava se oko 650.000 doza za zemlje Zapadnog Balkana. Zajedno sa Covaxom i ovim mehanizmom EU planira osigurati preko milijun doza cjepiva za cijelu regiju. To je tek početak jer moramo osigurati cijepljenje svih. Nije bilo lako ali svakako smo u tome uspjeli'', naglasio je Varhelyi.

Kopirati
Drag cursor here to close