U Bruxellesu

Stier o uhićenjima pripadnika HVO-a: Potrebno je depolitizirati sudstvo

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 16:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izvijestio je u ponedjeljak u Bruxellesu svoje kolege iz zemalja članica o nedavnom posjetu premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini te o stanju nakon niza uhićenja u Orašju koja su uslijedila dva dana nakon toga posjeta.

"Izvjestio sam kolege ministre o posjeti premijera Plenkovića Bosni i Hercegovini i o situaciji koja je kasnije nastala u Orašju, o potrebi da se depolitizira sudstvo, odnosno da se jasno kaže da svaki zločin mora biti kažnjen, ali isto tako da pravosuđe mora biti oslobođeno od bilo kakvog pritiska i da se to ne koristi kako bi se Bosnu i Hercegovinu odvratilo od euroatlantskog puta“, rekao je Stier, koji u ponedjeljak prvi put sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Stier je rekao da je nakon uhićenja 10-orice bivših pripadnika HVO-a u Orašju razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, povjerenikom za pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i još nizom kolega, a da je u ponedjeljak „na još službeniji način“ prenio poruke o politici koju provodi hrvatska vlada prema Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Izrazio je zadovoljstvo što su takva stajališta hrvatske vlade sadržana i u istupu veleposlanika EU-a pri UN-u, u prošlotjednoj raspravi u Vijeću sigurnosti kada se razgovaralo o izvješću Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

"Stajališta koje je hrvatska vlada više puta iznosila istaknuo je i veleposlanik EU-a pri UN-u u raspravi o BiH. Postoji puna potpora kolega iz EU-a politici koju provodi hrvatska vlada, a vrlo jasan znak te potpore je to što je i veleposlanik EU-a u toj raspravi istaknuo dvije stvari – depolitizaciju pravosuđa u kontekstu procesuiranja ratnih zločina te potrebu da se zaštiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. To su doista stavovi koje mi pozdravljamo jer su istovjetni stajalištima Republike Hrvatske“, rekao je Stier.

Kopirati
Drag cursor here to close