Suđenje

Štela svjedočio o zločinima u Dretelju

Vijesti / Flash | 17. 06. 2014. u 13:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, Vinko Martinović zvani Štela kazao je da je Vojna policija bila zadužena za zatvorenike u Vojnoj ambulanti, te da on nikada nije ušao u Dretelj.

Martinović, bivši zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Mostaru, kazao je da su Vojni policajci uhićivali Srbe iz tog grada i smještali ih u Vojnu ambulantu. Naveo je kako je u tom objektu i on bio smješten, ali da sa zatočenicima nije imao nikakvog kontakta.

"Bilo je nekoliko policajaca koji su uhićivali. Imali su neke popise o oružju, ne znam točno, i po tome su radili. Bile su, čini mi se, uhićene i jedna-dvije žene, ali ne znam ništa više, nisam ih ja uhitio... I meni su zeta uhitili, i kad su to uradili, sve sam ih otpustio", rekao je on.

Svjedok je kazao da su zatočenici boravili u prizemlju Vojne ambulate, ali da nikada nije čuo da se tu desilo neko silovanje ili ubojstvo. Martinovića je 2006. Haški tribunal osudio na 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima 1993. i 1994. u zapadnoj Hercegovini. Nakon odsluženja dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

On je svjedočio u korist Obrane Ediba Buljubašića, koji je optužen da je zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. počinio zločine u Dretelju. Zelenika je, kako smatra Tužiteljstvo BiH, bio oficir HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Na pitanje optuženog Buljubašića da li zna da su neki svjedoci tvrdili da ih je Martinović doveo u Dretelj, svjedok je odgovorio da je to laž. "U Dretelj nikad nisam ušao. U Čapljinu sam išao na kavu, ali u zatvore Dretelj i Gabela moja noga nikad nije kročila", rekao je on.

Svjedok je kazao i da je on bio jedini zapovjednik u Mostaru, a da je naredbe dobijao iz Ljubuškog. Na pitanje Obrane optuženog Zelenike je li u Vojnoj ambulanti postojalo mjesto upravnika, svjedok je odgovorio da nije, te je potvrdio da Zelenika nije bio upravnik.

"On je u HOS-u radio oko auta i nešto oko hrane", rekao je Martinović, pojasnivši da Zelenika nije imao nikakv čin. Na pitanje Tužiteljstva da li je istina da je u Vojnoj ambulanti ispitivao svjedoka B dok ga je Zelenika tukao, svjedok je rekao da to nije točno. Suđenje se nastavlja 01. srpnja, priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close