prava

Štela 'odšetao' iz zagrebačkog suda prije izricanja presude

Vijesti / Flash | 04. 11. 2016. u 11:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osuđeni ratni zločinac Vinko Martinović Štela napustio je zagrebački Županijski sud nekoliko minuta prije nego što je objavljena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru, piše "Jutarnji list".

U tijeku je raspisivanje međunarodne potjernice za Martinovićem zato što nema prijavljeno boravište, niti prebivalište u Hrvatskoj, već živi u Mostaru i državljanin je BiH. Martinović je prisustvovao jučerašnjem suđenju sve do njegovog kraja oko 14 sati, kada je vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Rahela Valentić objavilo da je rasprava zaključena i da se vijeće povlači na vijećanje o presudi.

Nakon desetominutnog vijećanja sudac je obavijestila pravosudnu policiju da dođe na objavu presude, jer je Martinoviću trebao biti određen istražni zatvor, ali je optuženi nekoliko minuta ranije napustio sud.

"Jutarnji" da policajci ne bi smjeli zaustaviti Martinovića da su ga slučajno uhvatili dok napušta sud, jer za to nije postojala zakonska osnova. Prema hrvatskim zakonima, optuženi ne mora prisustvovati objavi presude, a budući da protiv Martinovića nije određen istražni zatvor, nisu ga mogli lišiti slobode.

Da bi Martinoviću bio određen istražni zatvor, sud mora izdati rješenje, a to tek može uraditi kada mu objavi presudu od pet ili više godina zatvora. U trenutku kada je napustio zgradu suda, Martinovića više nije smjela uhititi ni sudska policija, dok ga pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske mogu uhititi tek nakon što sud za njime raspiše potjernicu, a riječ je o postupku koji traje po nekoliko sati.

Ako je Martinović odlučio da ode u BiH, prema zakonu, ima dovoljno vremena da pređe granicu dok na snagu stupi neki akt koji bi u tome mogao da ga spriječi. BiH ne može Hrvatskoj da izruči Martinovića, koji ima državljanstvo BiH. Pravne posljedice jučerašnje presude Martinović bi mogao da osjeti tek za koju godinu, uz uvjet da je potvrdi Vrhovni sud.

Hrvatska tada može da zatraži od BiH da Martinović u toj zemlji odsluži kaznu. Presuda Martinoviću zbog ubojstva u Mostaru iz 1996. godine četvrta je nepravosnažna presuda donesena u tom postupku koji traje već dva desetljeća.

Martinović je prvo bio osuđen na osam godina zatvora, međutim presuda je ukinuta. Na drugom suđenju je oslobođen, da bi zatim bio izručen u Haag, gdje je bio osuđen na 18 godina zatvora, a 2012. je pušten iz zatvora. Uslijedilo je treće ponovljeno suđenje na kojem je Martinović ponovno oslobođen, ali je i tu presudu ukinuo Vrhovni sud, naloživši četvrto suđenje.

Kopirati
Drag cursor here to close