Udružiti snage!

Steinmeier kritizirao Trumpovu politiku "Amerika prije svega"

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 13:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u četvrtak je kritizirao favorita za republikansku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima, Donalda Trumpa, jer je izjavio da će biti "Amerika prije svega" ako bude izabran za predsjednika.

Trump je izjavio u srijedu da će, ukoliko bude izabran, ostaviti europske i azijske saveznike da se brinu sami o sebi ukoliko ne plate više za američku vojnu zaštitu.

''Mogu se samo nadati da predizbornoj kampanji u SAD-u ne manjka osjećaja realnosti'', kazao je Steinmeier.

''Svjetska sigurnosna arhitektura se promijenila i ne temelji se samo na dva stupa. Ona se ne može provoditi jednostrano'', kazao je on, komentirajući Trumpovu izjavu "Amerika prije svega".

Steinmeie je naglasio da međunarodni sukobi mogu biti razriješeni samo ako supersile poput Sjedinjenih Država i Rusije udruže snage.

''Nijedan američki predsjednik ne može ignorirati tu promjenu u arhitekturi međunarodne sigurnosti'', izjavio je Stinmeier.

Njemački ministar također je izjavio da je Trumpov govor bio kontradiktoran, jer je s jedne strane pozivao na "Ameriku prije svega", ali s druge je "zatražio od Sjedinjenih Država da se povuku iz svijeta".

''Te dvije stvari izgleda da se ne uklapaju međusobno'', kazao je Steinmeier, prenosi agencija Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close