Trebinje

Štednja u istočnoj Hercegovini: Gradonačelniku manja plaća, vijećnici bez dodataka

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 15:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnici Skupštine grada Trebinja sljedećih godinu dana neće primati vijećnički dodatak, dok će plaće dužnosnicima biti smanjene od 25 do 40 posto, odlučeno je danas na sjednici lokalnog parlamenta.

Donesena je i odluka da Vijećnicima koji su u mirovini ili su nezaposleni vijećnička naknada bude smanjena za 100 KM, te da mjesečno primaju 400 KM.

Predsjednik Kluba Vijećnika SNSD-a Gordan Mišeljić rekao je da su inicijativu za ukidanje vijećničke naknade pokrenuli ovaj klub i Partija ujedinjenih umirovljenika zbog viška zaposlenih u Gradskoj administraciji, a cilj je da se novac ušteđen od odborničkih izdvajanja usmjeri za plaće i otpremnine onih koji će ostati bez posla.

Prije pokretanja inicijative, Mišeljić je najavio da će se odreći odborničkog dodatka u korist djece sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”.

I Blagoje Šupić iz SNSD-a najavio je ranije da će se u humanitarne svrhe odreći cjelokupnog dodatka za sve četiri godine mandata, što je učinio i prije četiri godine.
Vijećnik SDS-a Vidomir Begenišić istakao je da je Klub Vijećnika SDS-a suglasan sa ukidanjem vijećničkog dodatka svim Vijećnicima, osim onima koji su nezaposleni.

“Smatramo da bi odbornički dodatak trebalo da bude ukinut i penzionerima koji sjede u ovom parlamentu, jer su oni dobrostojeći i nisu reprezentativan uzorak umirovljenika na nivou grada”, istakao je Begenišić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da će se na vijećničkim dodacima na godišnjem nivou uštedjeti oko 200.000 KM, piše Srna.

“Zbog zarobljenosti proračuna viškom zaposlenih i u skladu sa Zakonom o namještenicima u lokalnoj upravi i samoupravi obavezni smo da dajemo tri neto plate radnici koji su ostali neraspoređeni u Gradskoj upravi. Iznos koji ćemo uštedjeti bit će dovoljan za te namjene”, istakao je Petrović.

Vijećnici Skupštine Grada danas su usvojili i prijedlog da se smanje plaće dužnosnika od 25 do 40 posto, odnosno gradonačelniku i zamjeniku 25 posto, a potpredsjedniku Skupštine Grada čak 40 posto u odnosu na ranija primanja.

Petrović je objasnio da će, prema novoj odluci, plaća gradonačelnika biti 2.900 KM, zamjenika gradonačelnika 2.400 KM, predsjednika Skupštine 2.550 KM, a potpredsjednika Skupštine 1.800 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close