BiH

Stečajni postupci – leglo korupcije

Stečajni upravnik, od kojih mnogi, unatoč nedostatku stručnosti, vode veliki broj stečajnih postupaka te u sprezi s pravosudnim organima stvaraju pukotine u sistemu kroz koji se “odlijevaju milijarde maraka”.
Vijesti / Flash | 29. 03. 2021. u 19:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Klix:ba / Ilustracija

Predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije Bosne i Hercegovine Hamdija Muratović i predstavnici Sindikata solidarnosti Tuzla ocijenili su danas da su stečajni postupci leglo korupcije.

Oni su na današnjoj sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH na iscrpan način govorili o mahinacijama u stečajnim postupcima, uz podnošenje obimne dokumentacije.

Iz parlamenta Bosne i Hercegovine priopćeno je da su svjedoci istaknuli da stečajni postupci predstavljaju leglo korupcije koja po obimu prevazilazi onu u oblasti privatizacije i na osnovu koje je dodatno devastirano gospodarstvo BiH.

U tim postupcima posebno je istaknuta uloga stečajnih upravnika, od kojih mnogi, unatoč nedostatku stručnosti, vode veliki broj stečajnih postupaka, te u sprezi s pravosudnim organima stvaraju pukotine u sistemu kroz koji se “odlijevaju milijarde maraka”.

Privremena istražna komisija usvojila je zaključak da se od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i drugih nadležnih institucija traži da joj dostavi podatke o svim stečajnim postupcima u poduzećima u kojima Bosna i Hercegovina ima udio u vlasništvu.

Osim toga, komisija traži podatke o dužini postupaka, o stečajnim upravnicima, njihovoj stručnoj spremi, kao i visini naknada i nagrada na osnovu provedenih stečajnih postupaka, te imena postupajućih tužitelja, sudaca i vještaka u tim postupcima.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close