Potvrđeno

Starica iz Tomislavgrada primljena u mostarsku bolnicu nema korona virus

''Na Kliniku za infektivne bolesti primljena je žena, starije životne dobi, 80 godina iz Tomislavgrada. koja je testirana na COVID-19 i nalaz je negativan'', potvrdili su za Bljesak.info iz Kriznog stožera HNŽ.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2020. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna osoba primljena je na Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar pod sumnjom da je zaražena korona virusom, doznaje Bljesak.info.

''Na Kliniku za infektivne bolesti primljena je žena, starije životne dobi, 80 godina iz Tomislavgrada, koja je testirana na COVID-19 i nalaz je negativan'', potvrdili su za Bljesak.info iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.

Podsjećamo, Krizni stožer HNŽ, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno Zapovijedi kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio je Zapovijed kojom se zabranjuju posjeti u bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području HNŽ.

Također, preporuča se da se ne održavaju javni skupovi, odnosno organizirana okupljanja građana na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

Osobama starije životne dobi preporuča se izbjegavanje bespotrebna kretanja, korištenje javnog prijevoza, te da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Ukoliko je osobi te dobi potreban recept ili liječnički savjet, preporuča se najprije kontaktirati liječnika telefonski.

Zdravstvenim ustanovama na području HNŽ naloženo je da obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodni specijalističko-konzultativni pregledi bit će obavljani po procjeni specijalista.

Također, osobe s mjestom prebivališta u HNŽ, koje su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, odnosno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju telefonski javiti svom obiteljskom liječniku od kojega će dobiti daljnje upute. Na osobit način istaknuto je kako osobe u samoizoliranju, koje su u radnom odnosu, bez poštivanja postupka dobivena od obiteljskog liječnika, neće moći ostvariti pravo na bolovanje.

Osobe koje nemaju prebivalište, a nalaze se u HNŽ te su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju se telefonski javiti Zavodu za javno zdravstvo HNŽ radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te ostati u kućnom samoizoliranju.

Pozvati na...

Od ponedjeljka do petka, tijekom radnog vremena, mogu se javiti na: 036/551-478. Izvan radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281.

Kopirati
Drag cursor here to close