Reforma pravosuđa

Stanje u pravosuđu: 28 pravnih fakulteta, a nema kadra za visoke sudske dužnosti

Upravo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je 2019. godine izašlo s podatkom da je u pravosuđe uloženo oko 97 milijuna maraka kroz različite vrste projekata međunarodne zajednice.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2020. u 08:41 Bljesak.info
Šta je do sada urađeno u reformi pravosuđa u BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok iz Europske unije stalno upozoravaju na neophodnost reforme pravosuđa, bh. javnost svjedok je brojnim aferama u koje su umiješani, osim političara, i nositelji pravosudnih funkcija. Što je do sada urađeno u reformi pravosuđa i šta mora biti urađeno?

U Bosni i Hercegovini postoji 28 pravnih fakulteta: osam državnih i 20 privatnih. Takav obrazovni sustav ne može dati kadar koji može obavljati visoke sudske dužnosti. Ovim primjerom odvjetnik Muselimović na svojevrstan način opisuje i stanje u pravosuđu. Drugi problem je, kaže, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće koje treba osigurati neovisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe i jednak pristup pravdi i jednakosti svih građana pred zakonom.

Upravo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je 2019. godine izašlo s podatkom da je u pravosuđe uloženo oko 97 milijuna maraka kroz različite vrste projekata međunarodne zajednice. Reforma je vidljiva, ali samo u tehničkom opremanju zgrada i prostorija. U dijelu koji je usmjeren na reformu pravosuđa – u smislu unapređenja zakonodavstva, mehanizama odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti, napretka nema, kažu u Transparency International.

Vijeće ministara je nedavno usvojio Revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Strategija je značajan strateški dokument u smislu raspodjele predmeta i istraga koje moraju biti riješene, ali nije dokument koji reformira pravosuđe, skreću pažnju u Balkanskoj istraživačkoj mreži. Reforma pravosuđa podrazumijeva izmjenu Zakona o VSTS-u. U ministarstvu pravosuđa kažu da su minimalne izmjene spremne.

Da je prvenstveno zabrinjavajuće stanje u pravosuđu, primjećuje Parlamentarna komisija, koja je formirana da utvrdi stanje u pravosudnim institucijama. Oni saslušavaju nositelje pravosudnih funkcija. Dok se odvija taj proces, i dalje se gomilaju neriješeni slučajevi ubistava, afera, pa i sukob Tužiteljstva i Suda BiH. Međusobno se optužuju za kršenje zakona i opstruiranje istraga i sudskih procesa. Sve je to alarm za što hitniju reformu, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close