Sigurnost ''veoma dobra''

Stanje u MUP-u HNŽ: Nedostaje 300 policajaca, komesar volontira

U HNŽ-u već godinama traju prepucavanja vladajućih stranaka HDZ-a BiH i SDA u vezi s kadrovima u županijskom MUP.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2018. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Ministar Slađan Bevanda rekao je da je sigurnosna situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) veoma dobra, unatoč činjenici da Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) nedostaje 300 policajaca, 50 namještenika, a komesar volontira.

U HNŽ-u već godinama traju prepucavanja vladajućih stranaka HDZ-a BiH i SDA u vezi s kadrovima u županijskom MUP. Kako piše subotnje tiskano izdanje Dnevnog avaza, 'kamen spoticanja' je nepostizanje dogovora oko pozicije policijskog komesara, zbog čega MUP HNŽ-a tone sve dublje.

Situacija nikada nije bila gora, s obzirom na činjenicu da u ovom trenutnu u MUP-u HNŽ-a nedostaje 300 policajaca te 50 državnih službenika i namještenika, piše Avaz. Policijski odbor ne funkcionira već četiri godine, ne postoji javno-žalbeni biro, dok je proces imenovanja novih članova Neovisnog odbora blokiran.

Policijski komesar Ilija Lasić, navodi Avaz, volontira već sedam mjeseci, jer mu je nakon pravosnažne sudske presude izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito te mu je uskraćena plaća.

Ipak, županijski ministar MUP-a, Slađan Bevanda, tvrdi kako je stanje sigurnosti veoma dobro, a o uskraćenju plaće šefu policije rekao je kako je to jednostrana odluka ministra financija ''jer u odluci suda to ne stoji, već razrješenje''.

Ministar dodaje kako mandat komesaru Lasiću ističe 1. listopada, ako ga ranije sud ili Vlada HNŽ-a ne razriješi.

''No, to je sad drugo pitanje. Radi se o tome da bismo već sada trebali otpočeti proceduru imenovanja novog komesara, odnosno to treba učiniti neovisno povjerenstvo, koje ne postoji. Sav teret ove cjelokupne priče snosimo upravo mi u Ministarstvu i ja, uistinu, apeliram na to da se MUP kompletira u organizacijskom i kadrovskom smislu. Pa nije MUP neki nebitan organ, to je policija, Ministarstvo unutarnjih poslova, to je sigurnost  ove županije, građana, njihove imovine i života i s tim se ne treba igrati'', rekao je Bevanda za Avaz.

Iako je nedavno u javnosti izneseno da su HDZ BiH i SDA dogovorile ''u paketu'' imenovanje v. d. Komesara, policijskog odbora i drugih tijela, izgleda da je ta priča neslavno završila, navodi Avaz. Podsjetimo, još je u studenom prošle godine upućen prijedlog za izvršenje presude Županijskog suda u Mostaru, ali iz Općinskog suda Mostar, kao prvostupnog organa, odgovora još nema.  

Kopirati
Drag cursor here to close