Ima određenih poteškoća

Poplave u HNŽ-u: Stanje stabilno, građani pozvani na oprez

Porast vodostaja u HNŽ-u je evidentan ali još uvijek nije na razini u kojoj bi se trebalo promišljati o eventualnim obranama od poplava.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2023. u 13:21 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na količine padalina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, stvari su većinom pod kontrolom, a malo značajniji problemi nastali su na sjeveru županije.

''Značajnije padaline ovih dana napravile su nešto ozbiljnije poteškoće na sjeveru županije, na širem području Grada Konjica. Jučer u poslijepodnevnim satima bila je zatvorena prometnica Konjic-Glavatičevo budući da šahtovi na toj prometnici nisu mogli primiti količinu vode koja je dotjecala. Isto tako bilo je poteškoća na prometnici prema Spiljanima, službe iz Konjica su vrlo brzo reagirale i pomogle gdje treba pomoći'', kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Operativnog centra Civilne zaštiteHNŽ-a.

Kako kaže Pavlović, u samom Konjicu je bilo malo problema, pa je bilo potrebno u određenim podrumskim prostorima napraviti ispumpavanje.

''Ali s obzirom na najave o količini padalina po četvornom metru, mislim da kad govorimo o prostoru cijele županije stvari su uglavnom pod kontrolom, izuzev poteškoća koje smo imali na širem području Grada Mostara. U našem operativnom centru nije stiglo bilo kakvo izvješće o poteškoćama u drugim jedinicama lokalne samouprave'', kazao je Pavlović.

Pokazatelji razine vode na mjernim stanicama kada su u pitanju korita rijeka u županiji, dodaje Pavlović, govore da je porast evidentan, ali nije još uvijek na razini u kojoj bi se trebalo promišljati o eventualnim obranama od poplava.

Oprezno na cestama

Inače, po izvještaju BIHAMK-a u 13:20 sati navedeno je da je na regionalnom putu Konjic-Glavatičevo prometovanje je otežano zbog vode i odrona na kolovozu.

Na dionici Donja Jablanica-Salakovac iz BIHAMK-a su upozorili na veću količinu vode na kolniku te savjetuju sporiju vožnju.

''Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolnik, kao i na povremeno jake udare vjetra. Savjetujemo opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme'', navode iz BIHAMK-a.

Dežuranje uz Trebižat

U susjednoj županiji, zbog opasnosti od poplava danas na terenu uz Trebižat dežuraju djelatnici Parkova, TD Companyja, kao i Civilne zaštite, rekao je rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković.

On dodaje kako trenutna razina Trebižata iznosi 347 centimetara, a kada je ista prešla 330 centimetara proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava.

Već sinoć se radilo na zatvaranju hidroelektrane Peć Mlini, a ista je sinoć posve zatvorena.

Nurković ističe kako je do porasta vodostaja Trebižata došlo zbog ogromnog priliva vode s područja Blidinja.

Ocjenjuje kako ne postoji opasnost za stanovništvo, s obzirom da Trebižat može narasti još 30-tak centimetara a da ne dođe do većih izlijevanja iz korita.

Poziv na oprez

Važno je da svi građani, HNŽ-a i šire budu na oprezu.

''Bitno je u ovakvim prigodama pozvati sve sugrađane, da budemo oprezni. Da se zbog najave mogućnih i snažnijih vjetrova vodi računa o tome gdje se parkiraju vozila i je li se imovina dobro zaštitila; u moći u kojoj to svatko od nas može učiniti'', kazao je Pavlović.

Važno je, dodaje, da na određen način svi budemo nešto više pažljivi, očekujući da će za koji dan doći do smirivanja vremena i da neće biti značajnijih poteškoća.

Kopirati
Drag cursor here to close