SDU

Stanje u BiH: Poslano isto pismo na koje stranci nisu odgovorili 2011.

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije BiH (SDU) uputilo je otvoreno pismo svim veleposlanicima u Bosni i Hercegovini u kojem je izrazilo zabrinutost trenutnom političkom situacijom u zemlji.

U pismu, poslanom na 47 adresa diplomatskih predstavništava u BiH, rukovodstvo SDUBiH je upozorilo akreditirane veleposlanike u BiH da ''BiH samo naizgled ili tek formalno ima dovoljno institucija za zaštitu zakona, ali je evidentno da i pored tolikog broja institucija kriminal, a pogotovu institucionalni kriminal sa svojim neskrivenim protagonistima, svakim danom postaje sve otvoreniji, sve jači i sve drskiji", priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SDU BiH.

Kako upozoravaju iz SDU-a, najočitiji dokaz funkcioniranja takve vlasti i njihovog javnog interesa je konstantno smanjivanje proračuna za rad pravosudnih institucija.

Nadalje rukovodstvo SDU BiH tvrdi da je "vještački stvorena pravna anarhija u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog Suda BiH, ili se one primjenjuju selektivno, kreirana samo s jednim ciljem, a to je onemogućavanje jačanja sudske vlasti u BiH i zataškavanje već poznatih slučajeva korupcije i institucionalnog kriminala''.

Rukovodstvo SDU BiH zaključuje da ''uslijed takve situacije, a zbog pravnog javašluka, nepoštivanja ustavnih odrednica, ometanja uspostave pravne države, kočenja BH evropskog puta", mole akreditirane veleposlanike da se založe da se i u BiH formira institucija slična Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Hrvatskoj -USKOK na državnoj razini.

''Institucija takvog oblika bi omogućila zaštitu pravne države i funkcioniranje sustava vlasti posebno pravosuđa koje je sad uslijed pojačavanja političkog utjecaja dobrim djelom paralizirano. Jedino na takav način moguće je zaustaviti dalju politizaciju pravosudnog sustava koji je očigledno izmanipuliran i zloupotrijebljen u svrhu zaštite odgovornih za kriminal i korupciju'', navodi se u pismu.

Rukovodstvo SDU BiH je i ranije upućivalo otvoreno pismo svim veleposlanicima u BiH u vezi s istom temom, još 20. kolovoza 2011. godine, ali nisu, kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću SDU BiH, dobili nikakav odgovor,.

Kopirati
Drag cursor here to close