Raspodjela imovine

Kome će pripasti stan SFRJ-a u New Yorku

Ocijenio je kako je cijeli proces sličan "brakorazvodnoj parici" te da je na početku sukcesije imovina jasno popisana, no da su problemi nastali u realizaciji.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2017. u 15:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sastanka Mješovitog odbora za sukcesiju koji će se održati u srijedu u Beogradu, a gdje će sudjelovati predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan od problema do koje je došlo je vlasništvo stana u New Yorku.

Inače, predstavnik Srbije u procesu sukcesije Veljko Odalović izrazio je uvjerenje da bi te zemlje, kao slijednice nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), u sljedećoj godini mogle riješiti najveći broj nesuglasica o raspodjeli imovine.

Ocijenio je kako je cijeli proces sličan "brakorazvodnoj parici" te da je na početku sukcesije imovina jasno popisana, no da su problemi nastali u realizaciji.

"Od ukupno 123 objekta 72 su podijeljena, a za 51 objekt se traži rješenje. Među njima ima i onih za koje se, premda su upisani kao vlasništvo SFRJ, ispostavilo da su upisani po raznim kriterijima i nemoguće ih je podijeliti", kazao je za RTS predstavnik Srbije u procesu sukcesije.

Jedan od takvih je i stan u New Yorku. Iako je na prestižnoj lokaciji, već 26 godina čeka rješenje. Unatoč tome, Odalović očekuje brzu realizaciju kada je riječ o bivšoj jugoslavenskoj misiji u New Yorku i i Tokiju, kao i stanu na prestižnoj njujorškoj lokaciji.

Podsjetio je kako je za održavanje stana na Petoj aveniji u New Yorku Srbija do sada platila tri milijuna dolara iako ga nitko ne koristi. 

Predstavnik Srbije u Mješovitom odboru za sukcesiju ustvrdio je kako zainteresiranih za kupovinu ima, ali ne i dogovora među bivšim jugoslavenskim republikama.

"Ostaju još četiri sporna objekta velikih površina, a to su objekti u Moskvi, Adis Abebi, New Delhiju i Brazilu, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ", kaže Odalović.

Odalović je podsjetio na dogovor u povjerenstvu za sukcesiju po kojem je Srbiji pripala kvota od 39,5 posto imovine te da je vrijednost ukupne imovine prije 26 godina procijenjena na 110 milijuna dolara i da to danas nije isto.

 "Nadam se da su svi shvatili da se ne isplate troškovi koji se plaćaju. Vjerujem da ćemo u sljedećoj godini riješiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se nesporno mogu podijeliti i inzistirat ćemo na tome na predstojećoj sjednici", rekao je Odalović.

Kopirati
Drag cursor here to close