Naš sus(j)ed

Srpsko-hrvatski odnosi - EU, kontroverze i neriješena pitanja

Vijesti / Flash | 07. 02. 2017. u 16:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pristupanje Srbije Europskoj uniji u najboljem je interesu Hrvatske, kao što je u interesu Srbije to što je Hrvatska članica EU, ocijenila je danas šefica srbijanskog pregovaračkog tima Tanja Miščević na konferenciji posvećenoj srpsko-hrvatskim odnosima.

Na skupu "Hrvatska - naš sus(j)ed" bilo je riječi o srpsko-hrvatskim odnosima u kontekstu europskih integracija Srbije, o povijesnim kontroverzama i neriješenim pitanja između Srbije i Hrvatske, javio je Tanjug.

Šefica pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević istaknula je da pomoć u rješavanju bilateralnih pitanja treba tražiti u otvorenosti i dijalogu, a ne u blokiranju procesa euorpskih integracija Srbije.

"Ako nam je to polazna osnova, možemo razvijati dobru argumentaciju koja će pomoći u rješavanju bilateralnih pitanja", kaže Miščević.

Smatra i da ekonomske teme mogu biti dobar instrument za unaprjeđivanje bilateralnih odnosa.

Predsjednica Centra za vanjsku politiku Aleksandra Joksimović kaže da je Hrvatska u ovom trenutku izabrala da otvorena bilateralna pitanja postavi u prostor pregovora Srbije o članstvu u EU i da je to problem.

"U ovom trenutku imamo problem nedostatka bilo kakve komunikacije na najvišem nivou između Srbije i Hrvatske", kaže Joksimović i ocjenjuje da se samo tako može napraviti proboj u odnosima dviju država.

EU, kako je navela, mora naći okvire koji će onemogućiti takvu vrstu ponašanja Hrvatske kada je riječ o blokadi otvaranja poglavlja.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović očekuje da se dugoročno nastavi "status quo" u odnosima Hrvatske i Srbije, i navodi da je Hrvatskoj u interesu nastavak procesa proširenja EU, ali nije siguran je li joj u interesu da Srbija "već sutra" uđe u EU.

Jović kaže da bi Hrvatskoj bilo u interesu da dođe do proširenja zbog pritisaka koje bi tako mogla nastaviti prema Srbiji, ali i navodi da od Hrvatske ili neke druge zemlje pojedinačno ne ovisi hoće li biti proširenja ili ne, već da to ovisi od same EU.

Kako je ocijenio Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odnosi Srbije i Hrvatske danas nisu tako dobri, ali su odnosi Srba i Hrvata mnogo bolji.

Smatra da i u Hrvatskoj i u Srbiji prioritet mora biti borba protiv nacionalizam i okretanje ka budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close