Cvijanović

Srpska sprema odgovor MMF-u na sarajevski bezobrazluk

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 19:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu okončane ucjene političkog Sarajeva, a na posljednju ucjenu Bakira Izetbegovića, iz Vlade Srpske je jasno odgovoreno - Ne pristajemo na ucjene!'', prenosi RTRS odgovor premijerke Željke Cvijanović na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića da Republika Srpska prihvati mehanizam koordinacije i tako navodno odblokira kreditni aražnman sa MMF-om.

Premijerka RS-a, navodi RTRS, upozorava da ucjene nisu koordinacija već predstavljaju potpuno pogrešan koncept pojedinih u bh. institucijama. Najavila je da će Vlada ovog tjedna zauzeti stav u vezi s MMF-om i poslati pismo isprike iako Srpska nije kriva za zastoj u realizaciji aranžmana po najboljim uvjetima u regiji.

''Pismo namjere, SSP, mehanizam koordinacije - ovo su tri poputno odvojene stvari'', rekla je Cvijanović. O tome da će BiH dobiti mehanizam koordinacije tek kada bude usaglašen, Cvijanović nema dilemu, a nema je ni kada je riječ o zahtjevu političkog Sarajeva da Republika Srpska odustane od konsenzusa. Na to, upozorava, Srpska nikada neće pristati, jer bi to značilo otvaranje vrata preglasavanju.

''Priča u vezi s povezivanjem mehanizma koordinacije s MMF-om je klasičan sarajevski bezobrazluk, koji smo vidjeli prije neki dan, kada je bilo uvjetovanje da se adaptira SSP, pa će kao Zvizdić i Novalić potpisati pismo namjere. Pismo namjere nije ni u kakvoj vezi sa SSP-om, niti s mehanizmom koordinacije, već je čvrsto naslonjeno na Reformsku agendu'', kaže Cvijanović.

I ministar Petar Đokić rekao je kako ''na politiku ucjena Srpska neće dati odgovor koji priželjkuje političko Sarajevo i neće popustiti u svojim stavovima''. Ni u kojem slučaju, ističe, Republika Srpska neće pristati na ovakvo uvjetovanje.

''Po cijenu da nemamo aranžman s MMF-om moramo se vratiti osiguranju onih intsrumenata financiranja koji stoje na raspolaganju Republici Srspkoj, ako ta vrsta odnosa bude zadržana'', rekao je Đokić.

RTRS navodi kako su ''da ironija bude veća, isti akteri pregovarali o pismu namjere, dali suglasnost, usvojili ga na Fiskalnom vijeću, a trebali su ga potpisati''. Umjesto potpisa stugle su ucjene, adaptacija SSP-a i usvajanje mehanizma koordinacije.

''Kada je riječ o SSP-u povjerenje smo poklonili Njemačkoj, a ne Sarajevu. To je naš odnos prema inicijativi koju je pokazala ova zemlja, to nema veze sa Sarajevom ni s MMF-om'', ističe premijerka Srpske te poručila ''onima koji Srpsku uvjetuju da je to neprihvatljiv i potpuno pogrešan način komunikacije u BiH koji je može samo odvesti nazad, nikako k Europskoj uniji''.

Kopirati
Drag cursor here to close