Dodikovanje

Srpska je nastala na strahu od Jasenovca

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 07:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska nastala na strahu od Jasenovca i svijesti o stradanju srpskog naroda u tom logoru u kome su Hrvati pobili 500.000 Srba.

"U tom pogledu strah od toga i stvaranja Tuđmanove nezavisne države Hrvatske, odnosno u to vrijeme Hrvatske koja se izdvojila, apsolutno je predstavljala ozbiljan strah Srba koji je doveo do formiranja same Republike Srpske", rekao je sinoć Dodik za beogradsku televiziju "Hepi" povodom poziva prvog potpredsjednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka da odgovori na čemu je nastala Republika Srpska.

Rekao je da je Srpska, osim na strahu od Jasenovca, "formirana i na strahu i činjenici da ni u Kninu nema nikoga od Srba ili ima vrlo malo, kao ni u Vrgin Mostu i mnogim drugim mjestima".

Skrivanje Karamarkove žene

Dodik je objasnio da bi povod ovom Karamarkovom ružnom nastupu mogla biti namjera da skrene pažnju javnosti zbog problema u vezi sa "nekim novcem koji je primila njegova žena".

Predsjednik Srpske ocijenio je da je ključni problem bivše Jugoslavije bilo stalno sukobljavanje između Srba i Hrvata i dodao da Jugoslavija ne bi propala da se uspjelo pronaći rješenje za srpsko-hrvatske odnose.

"Danas je hrvatski narod stvorio svoju državu, srpski narod danas ima Srbiju i Republiku Srpsku i u tom pogledu mislim da imamo efektivnu vlast - i oni i mi na prostorima država koje imaju, i u tom pogledu mislim da je učinjeno generalno povijesno razdvajanje", rekao je Dodik.

Rekao je kako su preostali samo problemi iz prošlosti, ali da oni trebaju biti institucionalnog karaktera i da se njima bave sudovi, ili pak da se da nadoknada za Srbe koji su istjerani i kojima su otete kuće i stanovi.

"Međutim, ozbiljna nepravda je napravljena ponovo Srbima iz Hrvatske u činjenici da ulazak u EU nije bio dovoljan razlog da se riješi status Srba i njihove imovine u Hrvatskoj, nego je to progledano kroz prste Hrvatskoj", zaključio je Dodik.

Povijesna greška srpskog naroda

Ocijenio da je "potpuna povijesna greška srpskog naroda ", koji je bio navučen na priču o jugoslovenstvu i dao sve što je mogao da donese slobodu za druge narode, a oni su mu vratili na ovako bezočan način - rasparčavanjem zemlje.

"Kada kumulativno pogledate od Slovenije do Makedonije, morate priznati da je najstradalniji narod u procesu raspada bivše Jugoslavije bio srpski narod, koji je marginalno prisutan ili ga nema u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, gdje je bio mnogoljudna zajednica", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako danas u Sarajevu nema 152.000 Srba, u odnosu na razdoblje prije sukoba devedesetih godina 20. stoljeća i da ih je preostalo tek oko 8.000, a da se održava priča davno plasirana kao laž kako su Srbi vršili etničko čišćenje.

"Gdje je 150.000 Srba iz Sarajeva ako je netko vršio etničko čišćenje?", upitao je Dodik.

Rekao je kako već 20 godina traje pokušaj da se diskreditira i ukine Republika Srpska i objasnio da je CNN nametnuo lažnu priču da su Srbi ubili 300.000 muslimanima, na čemu se formirala ideja da su Srbi krivi i da treba reducirati prava Republike Srpske, a ispostavilo se da je bilo 96.000 stradalih na sve tri strane.

Kopirati
Drag cursor here to close