Premijerka

Srpska ima pravo na samoopredjeljenje

Vijesti / Flash | 31. 03. 2014. u 10:38 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi imamo pravo na samoopredjeljenje ako se prihvaćaju međunarodne norme'', rekla je u intervjuu Večernjem listu premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

''U svakome slučaju, priča o referendumu, kada je u pitanju Republika Srpska, nije tabu-tema niti se povremeno umjetno nameće'', navela je Cvijanović i dodala kako je ta tema ''prisutna i u političkom i u osobnom životu građana RS-a''.

Komentirajući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je pri povratku iz Moskve spomenuo mogućnost referenduma o neovisnosti, Cvijanović navodi kako smatra da to nije eksplicitna najava referenduma.

''To je stavljanje BiH u jedan širi kontekst koji danas imamo otvoren u svijetu. Svi moraju biti svjesni da kada se otvori proces na jednome mjestu da će se lančano povući i druge primjere. I to je upravo bila poruka koju je gospodin Dodik prenio. Ali, pri tome želim reći kako je to svima i ranije bilo jasno da postoji mogućnost opredjeljenja koje je predsjednik izrazio vezano uz tu situaciju'', navela je Cvijanović.

Entitetska premijerka rekla je i kako je Srpska spremna raskinuti aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom jer su njihovi uvjeti ''postavljeni na vrlo krut način'' i jer je došlo do promjene u odnosu na ranije razgovore oko sličnih uvjeta.

''Neka ranija pitanja o kojima smo razgovarali najednom su postala pitanja života ili smrti. Mi smo se zbog toga odlučili, ako to ostane tako, naprosto raskinuti taj aranžman jer je neozbiljno da preuzimamo obveze za koje znamo da ih ne možemo provesti i ne možemo davati jamstva da će, primjerice, Parlament BiH donijeti odluku o bilo čemu, i da ako to ne napravi, može blokirati cijeli proces'', rekla je Cvijanović istaknuvši kako Srpska može preživjeti ovu proračunsku godinu bez novca od MMF-a.

''Kod nas oporba i svi drugi koji su protiv aktualne vlasti godinama govore kako neće biti plaća, mirovina, socijalnih naknada, a mi smo upravo pokazali ne da će ih biti, nego da su redovite i da su se povećale. Mi smo tijekom prošle godine povećali plaće i mirovine, intervenirajući prema određenim grupacijama koje su zaista ugrožene i za koje je nemoguće očekivati da prođe kriza i da žive malo bolje'', rekla je premijerka Republike Srpske.

Cvijanović, kojoj je Večernji list dao nagradu za međupolitički dijalog, navela je kako se Republika Srpska osigurala paralelno ako aranžman s MMF-om bude prekinut da može povući određena sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close