EU

Sretan im Dan Europe

Vijesti / Flash | 09. 05. 2012. u 09:02 R.N.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje Europske unije danas slave Dan Europe. Podsjetnik je to na 9. svibnja 1950. kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schumann objavio deklaraciju o uspostavljanju nadnacionalne zajednice europskih zemalja, preteče onoga što se danas naziva Europskom unijom.

Dan donošenja Schumannove deklaracije je znakovit ukoliko se uzme u obzir da je samo pet godina prije toga stavljen još jedan potpis kojim je određena europska budućnost, a to je kapitulacija nacističke Njemačke.

Iz ova dva datuma nije teško izvući zaključak kako je zapadnoeuropskim zemljama trebalo samo pet godina da nadiđu strahote II. svjetskog rata i krenu u formiranje ekonomske zajednice.

Poraz nacističke Njemačke u II. svjetskom ratu nije značio i poraz Njemačke. To je značilo pobjedu njemačkog naroda kojemu su postupci mirnodopskih političara, posebno Willya Brandta, omogućili brisanje ljage sa sebe i okretanje prema budućnosti. Ta Njemačka je danas najsnažnija i najstabilnija, ukratko najprosperitetnija, članica Europske unije – II. svjetskog rata se prisjeti jednom godišnje.

Meanwhile in BiH:

U godini 2012., među najzastupljenijim temama u bh. medijima su Dobrovoljačka ulica, secesija, Karadžić i Mladić... Sve redom teme iz rata koji je završio prije 17 godina. BiH u ovom slučaju ne odstupa i od svojih zapadnih i istočnih susjeda prema kojima se „u šumi“ još uvijek vode borbe.

Teme rata, ovog ili onog, su uvijek dobrodošle „lake zabave željnom mnijenju“. U isto vrijeme se, daleko od spektakularnosti ratnih događaja, odvijaju privatizacijske pljačke, rasprodaja državne imovine, uništavanje poduzeća... Budžet se sve slabije puni porezima, a sve više tranšama iz MMF-a koji će, kad vrijeme dođe, na čelo prezadužene države postaviti vlastitog predstavnika prema kojem će se Visoki predstavnik i njegove Bonske ovlasti činiti smiješnim.

Možda datum MMF-ovog preuzimanja kontrole nad državom bude naš Dan pobjede. Veći broj svjetskih religija govori kako čovjek može steći potpunu sreću odricanjem od svega materijalnog. Vrlo brzo ćemo saznati vrijede li isti principi i za države.

Kopirati
Drag cursor here to close