Tužiteljstvo BiH

Sredstva za ekshumaciju Radače se trebaju pronaći

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 12:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH smatra da je traženje nestalih izuzetan prioritet i najvažnije pitanje za obitelji žrtava, koje već duže od 20 godina tragaju za posmrtnim ostacima.

Stav je to Tužiteljstva BiH povodom najnovijih događanja u vezi neodobravanja sredstava za ekshumacije. U priopćenju za javnost naglašava se da ova institucija stoji uz žrtve i smatra da se sredstva za ovaj proces moraju iznaći i osigurati, jer se radi o traženju ljudskih kostiju i saznavanju sudbine žrtava, te da nikakva odlaganja oko odobravanja sredstava nisu dopuštena, a pogotovo bilo kakav upliv politike.

''Potrebna sredstva nemoguće je unaprijed točno planirati, jer se nikada unaprijed ne zna kada će se otkriti neka masovna grobnica, kao što su Radača, Buča Potok ili Tomašica i koliko će zahtjevan proces ekshumacije biti. Sredstva za ekshumacije moraju se naći i osigurati, jer je to važno za vladavinu prava i proces pomirenja'', navodi se u priopćenju.

U Bosni i Hercegovini je na kraju rata bilo više od 30.000 nestalih osoba. Danas se još 7-8 tisuća osoba vode kao nestale, a vrijeme nezaustavljivo prolazi, a njegovim protokom sve su manje šanse za pronalazak nestalih.

Uposlenici Tužiteljstva BiH su samo u prošloj godini, osobno prisustvovali i sudjelovali na više od stotinu ekshumacija diljem BiH, na nepristupačnim lokacijama i po svim vremenskim uvjetima, često i na sigurnosno opasnim lokacijama, zbog zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava ili složenosti terena.

Ocjenjuje se da je za vladavinu prava nedopustivo, sa pravosudnog i humanog aspekta, da zbog obustave sredstava dođe do zastoja i obustave procesa ekshumacija.

''Najmanje što nadležne institucije mogu učiniti je da pomognu obiteljima žrtava, da pronađu, identificiraju i dostojno ukopaju kosti i posmrtne ostatke svojih najbližih, 21 godinu nakon okončanja rata u BiH. Svako odlaganje ili zaustavljanje tog procesa je nedopustivo'', zaključuje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close