Različiti stavovi

Srednja Bosna bez vlasti sljedeća dva mjeseca?

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 15:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici županijskih odbora HDZ-a BiH, SDA i DF-a razgovarali su danas u Travniku o formiranju novog saziva Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) te načelima djelovanja buduće vlasti, ali konkretan dogovor nije postignut.

- Niša konkretno nismo dogovorili. Razgovarali smo i o izmjenama Ustava SBŽ-a, ali i o tome imamo različite stavove - izjavio je za Fenu predsjednik županijskog odbora SDA Asim Mekić.

Precizirao je kako je SDA, između ostalog, protiv prijedloga uvođenja pozicije zamjenika premijera SBŽ-a.

- Zamjenika premijera nema nijedna županije. Premijer bi u tome slučaju sve odluke, poput onih o zakazivanju sjednice, morao donositi uz suglasnost zamjenika - pojasnio je Mekić.

Istaknuo je kako se idući tjedan očekuje novi pregovarački sastanak kada se očekuje dogovor o kompletiranju rukovodstva Skupštine SBŽ-a i to imenovanjem predstavnika iz srpskog i bošnjačkog naroda.

- Nakon toga bi trebali krenuti s formiranje Vlade SBŽ-a - rekao je Mekić.

Jedan od DF-ovih pregovarača u SBŽ-u Rusmin Jusufspahić kazao je u izjavi za Fenu da nakon današnjeg sastanka nije optimističan u vezi toga da će županijska Vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.

- Sve stranke ostaju pri svojim zahtjevima, a i dalje su u fokusu pozicije premijera i ministra iz reda sprskog naroda. Predlagali smo da središnjice naših stranaka donesu odluku o tome kome će one pripasti, ali se s tim nisu složili ostali sudionici pregovora - rekao je Jusufspahić.

Kada je riječ o izmjeni županijskog Ustava, Jusufspahić smatra kako bi trebalo sačekati službene rezultate popisa stanovništva koji će, kako kaže, potvrditi da je u SBŽ-u izmijenjena struktura stanovništva.

- Rezultati će vjerojatno pokazati da je povećan broj građana koji se izjašnjavaju kao Ostali, u odnosu na pojedine konstitutivne narode, tako da će i to trebati imati u vidu pri izmjenama Ustava - naglasio je Jusufspahić.

U županijskom odboru HDZ-a BiH nije bilo komentara u vezi današnjeg sastanka u Travniku.

Kopirati
Drag cursor here to close