Neargumentirane izjave

Središnje izborno povjerenstvo: Nije bilo izborne krađe 2010. godine

Vijesti / Flash | 13. 02. 2014. u 11:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH ocijenilo je kao paušalne i neargumentirane izjave koje su, posebno posljednjih dana, u javnosti iznijeli neki političari da se na općim izborima 2010. godine dogodila "izborna krađa".

U priopćenju iz SIP-a nakon današnje sjednice navodi da svi politički subjekti mogu imati promatrače na biračkim mjestima i na taj način kontrolirati rad biračkih odbora, a sva svoja zapažanja mogu unijeti u zapisnik o radu biračkog odbora.

Iz SIP-a podsjećaju i na poglavlje šest Izbornog zakona BiH kojim je regulirana zaštita izbornog prava i birača i političkih subjekata, kao i na odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na utvrđivanje izbornih rezultata i na mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

"Smatramo da su ovo elementi izbornog procesa koji omogućavaju potpuno transparentno provođenje izbora u BiH i utvrđivanje izbornih rezultata. Ako ovakva sustavna rješenja izbornog procesa političkim subjektima ne odgovaraju imaju mogućnost da ih mijenjaju u propisanoj proceduri, a izborne komisije su dužne da dosljedno primjenjuju svaku zakonsku normu u vezi sa izborima", ističe se u priopćenju.

Iz SIP-a ističu činjenicu da je ta komisija na općim izborima 2010. godine donijela 33 odluke po žalbama i prigovorima političkih subjekata, od kojih se 10 odnosilo na navodne povrede na biračkom mjestu, 20 se odnosilo na zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića i tri na razdoblje izborne kampanje.

Sve te odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH potvrdio je Sud BiH, dodaje se u priopćenju.

SIP BiH danas je donijelO odluku o osnivanju Glavnog centra za brojanje na prijevremenim izborima za načelnika općine Banovići koji će biti održani u nedjelju, 16. veljače.

Osim rukovodstva Glavnog centra za brojanje imenovani su i glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu izbornih rezultata i glavni kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close