Srbija

Srbijanski tisak: Uz Dačića, mogući premijer Đilas

Vijesti / Flash | 09. 05. 2012. u 10:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mjesto srbijanskog premijera mogao bi, uz čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, kojeg se smatra ključnim igračem za sastavljanje nove vlade, doći i zamjenik predsjednika Tadićeve Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, navodi u srijedu beogradski tisak dodajući kako je trenutačna vršiteljica dužnosti predsjednika države Slavica Đukić Dejanović najavila da će o premijeru odlučivati novi predsjednik nakon drugog kruga predsjedničkih izbora.

Predsjednica srbijanskog parlamenta i vršiteljica predsjedničke dužnosti, ujedno i potpredsjednica Dačićeve stranke, rekla je za ''Politiku'' kako će mandat za sastav nove vlade ponuditi predsjednik kojeg građani izaberu 20. svibnja, a ne ona. Dodaje kako to ne znači da do tada neće biti komunikacije među liderima i predstavnicima političkih grupacija koje su osvojile zastupničke mandate.

Također je najavila kako će konstitutivnu sjednicu novog saziva srbijanskog parlamenta zakazati nakon drugog kruga predsjedničkih izbora i nakon konzultacija s predstavnicima lista koje su osvojile mandate.

Izbori održani u nedjelju u prvi su plan istaknuli predsjednika SPS-a Ivicu Dačića, koji se nametnuo kao čovjek koji presudno odlučuje o budućoj koaliciji, ali i zamjenika predsjednika DS-a i aktualnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koji je pobijedio sve svoje rivale na izborima za Skupštinu grada Beograda, piše ''Blic''.

Taj dnevnik navodi kako je moguće i da nijedan od njih ne bude premijer, te kako je Dačić, po tvrdnjama njegovih bliskih suradnika, donedavno kalkulirao da bi mu više odgovaralo zadržati sadašnju poziciju zamjenika premijera i ministra unutarnjih poslova nego se prihvatiti nečega što iziskuje ''mnogo znoja, a premalo aplauza''.

U DS-u imaju istu dilemu, ističe list, prenoseći ocjenu jednog od najbližih suradnika lidera DS-a, čije ime nije navedeno, kako bi demokrati ''da je pameti, dali Dačiću mjesto premijera, a uzeli malo
više ministarstava''.

Dodaje se kako je Đilas, koji se i rezultatima izbora i odlučnošću s kojom nastupa pozicionirao kao najpoželjniji kandidat DS-a za premijera, praktički onemogućen preuzeti premijersku funkciju zbog dobrog izbornog rezultata koalicije oko Dačićeva SPS-a, zbog kojeg Đilas ne bi mogao formirati programsku vladu kakvu bi jedino i htio voditi jer, zbog očekivanja SPS-a, ne bi imao dovoljno svojih ministara za formiranje takve vlade i provođenje programa.

Ipak se procjenjuje da bi pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora kandidatu DS-a Borisu Tadiću mogao osigurati upravo zadobiveni liderski rejting Đilasa. Izbori u Beogradu, na kojima je DS osvojio 50 od 110 odborničkih mandata, pokazali su da bi uvjerenost ljudi da, glasajući za Tadića, omogućuju premijersko mjesto Đilasu, bila dobitna kombinacija.

Kako se navodi, u DS-u se razgovara o tome da, kad je već Đilas ''onemogućen'', premijer bude netko od potpredsjednika te stranke, a uvjetno je riječ o Draganu Šutanovcu, Dušanu Petroviću i Božidaru Đeliću, prenosi ''Blic''.

Kopirati
Drag cursor here to close