Naš lonac

Srbijanski mediji: Ekstremni Bošnjaci će praviti nerede u Banja Luci

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Grupe ekstremnih Bošnjaka iz bihaćke regije i huligani iz navijačkih grupa, uz logističku podršku pojedinih dijelova Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, planiraju izazvati nerede na mitingu i kontramitingu u Banja Luci 14. svibnja i destabilizirati Republiku Srpsku'', pišu danas Večernje novosti.

Srna prenosi da ''dobro obaviješteni izvori lista navode da iza ovakvog scenarija stoje i neke zapadne službe koje bi nemire i eventualno reagiranje policije iskoristile za političku diskreditaciju aktualne vlasti u Banja Luci''.

Zapaljivi plan

''Taj 'zapaljivi' plan bi u kasnijoj fazi trebao poslužiti i kao okidač za delegitimizaciju Republike Srpske u okviru BiH, čime bi se pojačali konstantni napori k reviziji Daytonskog mirovnog sporazuma i postupnom ukidanju Republike Srpske'', navode Večernje novosti.

Naime, za subotu, 14. svibnja, u Banja Luci su najavljena dva prosvjeda - jedan pod geslom "Oslobodimo Srpsku", koji organizira opozicija, a drugi, pod motom "Srcem za Srpsku-stop izdaji", organizira vlast Republike Srpske.

Istodobno, i premijer Srbije Aleksandar Vučić iznio je u javnost saznanja srbijanskih obavještajnih službi o mogućim neredima te je apelirao na sve političke aktere i građane Srpske da prosvjedi proteknu mirno.

''Bilo bi opasno da politički prosvjedi u Banja Luci prerastu u nešto drugo, što mogu izazvati grupe na koje državne strukture nemaju utjecaj'', rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Srbi imaju toliko pameti

S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako nitko ne može razbiti srpsko jedinstvo u BiH, ako to Srbi sami sebi ne urade.

Rekao je kako je uvjeren da će Srpska nakon 14. svibnja izaći još snažnija, jer će pokazati svoj demokratski kapacitet tako što će u jedom danu u neposrednoj blizini biti održana dva različita politička skupa bez ikakvih incidenta i problema.

Istaknuo je kako je siguran da Srbi imaju toliko pameti da sve prođe mirno i dostojanstveno i da svatko pošalje poruke koje želi poslati. Dodao je kako vjeruje u sposobnost policije RS da ona može potpuno mirno osigurati sve skupove i suprotstaviti se bilo kakvim prosvjedima koji idu za tim da unesu nasilje.

Dodik je izrazio uvjerenje da Bakir Izetbegović ''uživa u ovome što će se dogoditi 14. svibnja u Banja Luci uvjeren da će to dovesti do nemira i sukoba''.

Podsjećamo, Dodik je optužio i Izetbegovića da želi bošnjačko uređenje BiH i da će ga u tome spriječiti.

Kopirati
Drag cursor here to close