Koronavirus

Srbija uvela kaznene mjere i mogućnost obaveznog cijepljenja

Za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe,
Vijesti / Flash | 13. 11. 2020. u 08:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kaznene mjere, daju veće ovlasti ministru zdravstva u nastavku borbe protiv koronavirusa, uz mogućnost propisivanja obveznog cijepljenja.

Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe, a za provođenje kaznenih mjera bit će nadležne sanitarna i komunalna inspekcija, te komunalna policija.

Ključna osoba kada je u pitanju donošenje mjera u slučaju pandemije bit će ministar zdravstva, a izmjenama Zakona ovlasti su mu znatno proširene.

Ministar je izmjenama zakona dobio ovlasti da odredi izvanredno cijepljenje, te da propiše osobnu zaštitu od infekcija.

Ministar može primjerice, na prijedlog državnog povjerenstva i nacionalnog zavoda za zaštitu zdravlja, i zabraniti okupljanja na javnim mjestima, ograničiti kretanje stanovništva u području zahvaćenom izvanrednom situacijom, te uvesti zabranu i ograničenje putovanja.

Definirane su mjere izolacije kojima se nalaže liječenje u kućnim uvjetima i ograničava sloboda kretanja oboljelim od zarazne bolesti, kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti. Mjeru će propisivati specijalisti za infektivne i zarazne bolesti ili liječnici drugih specijalizacija sukladno uredbama ministarstva zdravstva.

Sloboda kretanja i praćenje zdravstvenog stanja može se ograničiti i zdravim osobama koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama. Ta se mjera može primijeniti i prema putnicima u međunarodnom prometu koji ulaze u Republiku Srbiju iz država s nepovoljnom epidemiološkom situacijom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close