Dokument

Srbija potpisala deklaraciju o "neopravdanoj agresiji Rusije"

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2022. u 21:23 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale ''nezakonitom i neopravdanom agresijom'' te izrazile predanost ''suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu'' Ukrajine, prenosi Hina.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 točaka vezanih za svoju buduću međusobnu suradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, no prva od točaka bila je vezana za rat u Ukraijini.

''Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)'', piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

''Sve zemlje prihvatile su tekst deklaracije u obujmu koji je i vama novinarima distribuiran'', rekao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close