Amber alert

Srbija: Pokrenut sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestaloj djeci

Policija će odlučivati o aktiviranju sustava po procjeni, kada dobije prijavu, osim u slučaju kad se aktivira automatski - ako je nestalo dijete životno ugroženo, ako je riječ o djeci s invaliditetom do 18 godina ili mlađoj od sedam godina.
Vijesti / Flash | 25. 10. 2023. u 13:38 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je danas službeno počeo s radom sustav kojim se hitno alarmira javnost i pokreće potraga za nestalom djecom.

Sustav pod nazivom Amber alert ili Pronađi me služi za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece, a po riječima direktora Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igora Jurića ovo je prvi takav sustav u regiji, prenosi Hina pozivajući se na agenciju Beta.

O aktiviranju sustava će odlučivati policija

Jurić je podsjetio na tragediju u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar," kad je u svibnju ove godine 13-godišnji dječak pucao na svoje školske kolege, rekavši da je društvo zakazalo i da je krivnja na svima.

Kako se ranije najavljivalo, policija će odlučivati o aktiviranju sustava po procjeni, kada dobije prijavu, osim u slučaju kad se aktivira automatski - ako je nestalo dijete životno ugroženo, ako je riječ o djeci s invaliditetom do 18 godina ili mlađoj od sedam godina.

Dežurna policijska služba poslije prikupljanja osnovnih podataka obavještava sve policijske službenike o pokretanju potrage za nestalim djetetom te će se na elektronskoj platformi objaviti obavijest o njegovom nestanku.

Ljudima će se slati i poruke

U to će biti uključeni mediji, koji će prekidati redovan program objavljujući sliku nestalog djeteta i relevantne informacije, primjerice o mjestu gdje je posljednji put viđeno. Ove poruke slat će i mobilni operateri, a poruke će emitirati i tvrtke poput Puteva Srbije, Aerodroma Nikola Tesla, kao i autobusne i željezničke postaje.

U drugoj fazi krug širenja obavijesti bi obuhvatio trgovinske centre i društvene mreže.

Dojave građana primale bi se na broju policije 192, a nakon pronalaska djeteta sve se obavijesti brišu. Sustav je nazvan po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena.

Kopirati
Drag cursor here to close