Ilegalniimigranti

Srbija pojačala kontrolu granice s Mađarskom

Vijesti / Flash | 05. 02. 2015. u 17:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sve većeg broja ilegalnih imigranata i pritiska na granicu s Mađarskom, Uprava granične policije MUP-a Srbije maksimalno je pojačala kontrole i u funkciju stavila sve ljudske i tehničke kapacitete, rekli su za RSE nadležni u MUP-u Srbije. Samo u četvrtak, u regionalnom centru Granične policije u Subotici, na prekršajno procesuiranje čekalo je 80 građana Kosova koji su uhvaćeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Granica između Srbije i Mađarske, duga 174 kilometra, pojačano se kontrolira, pa je na terenu 24 sata dnevno 150 pripadnika Granične policije i deset mobilnih patrola opremljenih termovizijskim kamerama.

Mitar Đurašković, načelnik Odjeljenja u Upravi granične policije MUP-a Srbije, rekao je za RSE da je u siječnju 656 osoba sa Kosova zatečeno u ilegalnom prelasku granice, dok ih je u listopadu bilo samo 32.

''Zajedno s kolegama iz Mađarske, pripadnici MUP-a Srbije i Uprave granične policije, našeg regionalnog centra prema Mađarskoj, vrše zajedničke patrole u graničnom pojasu. Imamo zajednički kontakt centar, vrši se analiza rizika i svakodnevno iz trenutka u trenutak se razmjenjuju informacije.''

U posljednjih mjesec i po dana, do polovine siječnja, MUP je podnio 30 kaznenih prijava protiv krijumčara ljudi, od kojih je oduzeto 32 putnička vozila, dok je podnesena i 951 prekršajna prijava za ilegalan prelazak državne granice. U MUP-u procjenjuju da je od ukupnog broja ilegalnih imigranata koji trenutno prolaze kroz Srbiju oko 20 posto s Kosova.

Mitar Đurašković kaže da su i dalje najbrojniji migranti iz Sirije i Afganistana.

''Ali ono što je zanimljivo za osobe s područja Kosova i Metohije je to da je primijećen porast njihovog broja u ilegalnom prelasku državne granice od listopada prošle godine. Od 32, koliko ih je bilo u listopadu, u studenom ih je bilo 274, decembru 602, a u siječnju čak 656. Naravno, radi se samo broju osoba koje su zatečene u pokušaju ilegalnog prelaska granice, dok se pretpostavlja i da je tih imigranata daleko više.“

Nadležni u MUP-u Srbije nisu željeli govoriti zbog čega je od listopada drastično povećan broj ilegalnih imigranata sa Kosova, ali se neslužbeno spominje da bi jedan od razloga, između ostalog, mogao biti to što je Francuska skinula Kosovo s liste sigurnih zemalja porijekla. Kako se navodi na internet stranici Asylum Information Database (AIDA), ta odluka francuskih vlasti vrijedi do 10. listopada.
Prema podacima srpske policije, ilegalni imigranti s Kosova, poslije kraćega zadržavanja u Srbiji i prelaska granice, preko Mađarske i drugih država u shengenskom sustavu najčešće odlaze u Njemačku, Francusku i Švicarsku. Također, kako kažu u MUP-u, stanovnici Kosova najčešće autobusima dolaze do Kruševca, Niša i Subotice, odakle ih preuzimaju krijumčari koji ih vode preko granice.

Mitar Đurašković podsjeća da ih vlasti u Srbiji ne mogu spriječiti da putuju.

''Svim osobama s teritorije Kosova i Metohije mi omogućujemo tranzit preko teritorije središnje Srbije. Ali uz izdavanje potrebne potvrde. To znači da kada dođu na administrativne punktove, odnosno prelaze, jer tamo nema granične policije, oni mogu ući na teritorij središnje Srbije. Ali im se ne priznaju kosovske putne isprave nego im se daje papir koji se potvrđuje da su oni na tom mjestu ušli u Srbiju. S tim oni u roku od 15 dana se mogu kretati  po Srbiji i da izađu iz zemlje, kada se tom prilikom potvrda ostavlja. Sloboda kretanja građanima Kosova garantirana je bruxelleskim sporazumom i sada je čak i proširen broj mjesta na kojima oni mogu izaći.''

U prošloj godini, prema statistici MUP-a Srbije u koju je RSE imao uvid, na granici sa Mađarskom zatečeno je 3.596 osoba u ilegalnom prelasku, što je za 2,2 puta više nego u 2013, kada je zabilježeno 1.597 takvih slučajeva. Ti podaci pokazuju da je među njima bilo 16 posto ilegalnih imigranata s Kosova.
Zbog povećanog broja ilegalnih imigranata pojavila su se i pitanja kontrolira li srpska granična policija adekvatno državnu granicu i koliko se ozbiljno radi na sprječavanju tog problema.

Mitar Đurašković tvrdi da policija, u suradnji s europskim zemljama,poduzima sve u toj borbi.

''MUP Srbije prošle godine je podnio 277 kaznenih prijava protiv 516 osoba zbog 303 kaznena djela ne dozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi. U tim slučajevima krijumčarena je 3.181 osoba. Naravno, za još bolje rezultate nedostaje nam najsuvremenija oprema za rad na granici ali se borimo koliko god možemo, dajemo sve od sebe."




Kopirati
Drag cursor here to close