Europski put

Srbija otvara prva pregovaračka poglavlja za proces pridruživanja EU

Vijesti / Flash | 04. 05. 2015. u 11:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn dolazi ovog tjedna u službeni posjet Beogradu s najavom skorog otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja.

"Kada sam bio u Srbiji u studenom prošle godine, svega nekoliko dana nakon što sam postao povjerenik, obvezao sam se da ću naporno raditi da pomognem vašoj zemlji da postane članica EU", rekao je Hahn u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

"Dosta smo napredovali posljednjih mjeseci. Želim da se pregovaračka poglavlja otvore što prije i dolazim pomoći da se taj cilj ostvari", najavio je povjerenik, koji će u Srbiju doputovati 7. svibnja.

Hahn je prilikom nedavnog razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu rekao da se neke neodlučne zemlje opiru skorom otvaranju pregovaračkih poglavlja i da će se on potruditi uvjeriti ih da promjene mišljenje.

Upitan je li tada mislio na Njemačku, povjerenik kaže da nije pokazao prstom ni na jednu zemlju posebno: "Zajednička pozicija svih 28 zemalja članica je da treba prvo otvoriti poglavlja 23, 24 i 35, koja se tiču ??pravosuđa, temeljnih prava i normalizacije odnosa s Prištinom, a da bi se među članicama postigao konsenzus da se ta poglavlja otvore, važno je da Srbija ostvari jasan i nepovratan napredak na ovim poljima ", ukazao je on.

"Uvjeren sam da će do konsenzusa doći vrlo brzo", istaknuo je Hahn.

Kada je riječ o Njemačkoj, u kojoj je boravio neposredno nakon susreta s premijerom Vučićem, prošlog mjeseca, povjerenik kaže da Berlin snažno podržava proces proširenja, koga vidi kao faktor mira i stabilnosti u regiji.

"Dobio sam pozitivno mišljenje o europskim integracijama Srbije, koje je prošlog tjedna tijekom posjeta Beogradu prenio i voditelj njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier", istaknuo je Hahn, i dodao da je za Srbiju sada važno da očuva zamah i nastaviti graditi kredibilitet u ispunjavanju kriterija za članstvo.

U susret vojnoj paradi u Moskvi 9. svibnja i sudjelovanju pripadnika Vojske Srbije u toj ceremoniji, Hahn podsjeća da su srbijanske vlasti više puta jasno poručile da su im europske integracije strateški cilj i da je od ključne važnosti da pokažu privrženost europskim vrijednostima i interesima, pogotovo imajući u vidu predsjedanje OESS-om.

"Moramo biti svjesni da je važno kako se potezi Srbije doživljavaju u odnosu na uspostavljanje kredibiliteta zemlje unutar EU i u međunarodnoj zajednici kao cjelini, tako da sve što može izgledati kao napuštanje odanosti europskim vrijednostima nije korak u dobrom pravcu", ocijenio je povjerenik.

Hahn je rekao i da u Bruxellesu vrlo pozorno prate razvoj situacije vezane za zaštitnika građana Sašu Jankovića i optužbe na njegov račun. On je ukazao da neovisna i regulatorna tijela, u koja spada i ombudsman, imaju ključnu ulogu u osiguravanju odgovornosti izvršne vlasti u svakoj funkcionalnoj demokraciji i istaknuo da su neutemeljene optužbe neprihvatljive.

Hahn je podsjetio da su svi državni organi dužni surađivati ??s ombudsmanom i drugim regulatornim institucijama sukladno srbijanskim zakonom, i da je pitanje jačanja tih institucija važan element u primjeni vladina akcijskog plana za otvaranje poglavlje 23.

Povjerenik će, nakon razgovora s državnim vrhom u Beogradu, u četvrtak obići i Obrenovac, koji je prije godinu dana bio pogođen katastrofalnim poplavama, nakon čega je Hahn, koji je tada bio povjerenik za regionalnu suradnju, obišao ugrožena područja i koordinirao upućivanje pomoći EU za obnovu i izgradnju.

"Proces pridruživanja nije samo baratanje papirima i 'štikliranje stavki', već obuhvaća solidarnost i uzajamnu pomoć", kaže on, dodajući da se želi osobnou vjeriti da se građani Obrenovca vraćaju normalnom životu.

Kopirati
Drag cursor here to close