Mogherini

Srbija otvara dva poglavlja 14. prosinca

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 15:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini rekla je danas da Srbija može očekivati da 14. prosinca budu otvorena dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU - poglavlja 32 i 35, javlja Tanjug.

"Kada sam prije nekoliko mjeseci bila ovdje rekla sam da je otvaranje poglavlja nešto što moramo učiniti do kraja godine i to sada možemo označimo kao urađeni zadatak. Slijedi intenzivnija suradnja, to je važno i za srpsku narod ali i za Europsku uniju" rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije bilaterlanog sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona se osvrnula i na sve što je postignuto u dijalogu Beograda i Prištine u proteklih godinu dana.
"Možete na mene osobno ali i na Europsku uniju računati da ćemo jamčiti objema stranama provedbu sporazuma i nastavak dijaloga," rekla je Mogherini, koja u Beogradu sudjeluje na Ministarskom sastanku OESS-a.

Kako je rekla, Srbija u Europskoj uniji ima partnera za sigurnost, sigurnost i prosperitet cijele regije.

"To nije samo u interesu Srbije i regije već i EU", naglasila je ona. Suradnja regije i EU vidi se, kako je rekla, i na svakodnevnom razini, i po pitanju izbjeglica i borbe protiv terorizma i radikalizacije.

"Tu nema granica, potrebni smo jedni drugima i moramo surađivati," rekla je Mogherini.
Ona je također visoko ocijenila i ulogu Srbije u regiji, istaknuvši da ona nije bila samo simbolična već da su načinjeni konkretni koraci i da je pokazan europski duh u najboljem svjetlu.

Komentirajući predsjedanje Srbije OESS-u, ona je ocijenila da je Srbija odradila sjajan posao.
"Glavna poruka OESS-a jeste suradnja, to je temelj naše sigurnosti, zajedničkog rada u regiji," rekla je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close