Prijevremeni izbori

Srbija: Nikolić prihvatio prijedlog vlade o prijevremenim izborima

Vijesti / Flash | 28. 01. 2014. u 14:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanska vlada zatražila je u utorak od predsjednika države Tomislava Nikolića raspuštanje državnog parlamenta i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, što je Nikolić prihvatio i istaknuo da je potrebna nova energija za nastavak reformi.

Vlada je u obrazloženju kao cilj raspuštanja parlamenta navela "ostvarenje uvjeta za izjašnjavanje građana o budućem pravcu državne politike i ostvarivanja što šire društvene potpore za ubrzane reforme i modernizaciju društva" kako bi se održali novi izbori za zastupnike i "suglasno volji naroda izabrala nova vlada".

"Daljnje ostvarivanje započetih ciljeva i reformi vlade nalaže poduzimanje mjera koje, po ocjeni predstavnika više parlamentarnih skupina, iziskuju najvišu političku potporu građana Srbije", istaknuto je u obrazloženju vlade koje su srbijanskom predsjedniku danas službeno predali premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Nikolić se suglasio da je potrebno provjeriti legitimitet aktualne vlade i da je "potrebna nova energija zbog nastavka reformi", izvijestila je radiotelevizija Srbije (RTS).

"Vlada je učinila mnogo, ostvarila brojne ciljeve, a najvažniji je početak pregovora o pridruživanju s Europskom unijom", ocijenio je Nikolić.

Prijedlog za raspuštanje Skupštine Srbije i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora vlada je usvojila na današnjoj prijepodnevnoj sjednici, nakon što je predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) u nedjelju poduprlo čelnika ove stranke Aleksandra Vučića u namjeri da se raspišu prijevremeni izbori kako bi se "provjerila volja naroda", uz ocjenu da je u državi stvoreno ozračje u kojem je nemoguće provoditi reforme.

Prema ranijim najavama, izbori bi trebali biti održani 16. ožujka, za kada su zakazani i lokalni izbori u Beogradu, a da bi to bilo moguće Nikolić bi ih trebao raspisati najkasnije u srijedu, 29. siječnja. Kako je neslužbeno najavila RTS, Nikolić prijevremene izbore raspisuje u srijedu u podne.

Do izbora i formiranja nove izvršne vlasti, aktualna vlada radit će u takozvanom tehničkom mandatu, bez mogućnosti predlaganja zakona, osim u iznimnim situacijama poput više sile, interesa obrane ili prirodnih, gospodarskih ili tehničkih nesreća te ako je donošenje zakona vezano uz zakonski rok ili to nalažu druge potrebe države.

Izbori 16. ožujka, na kojima će se birati 250 zastupnika državnog parlamenta, bit će 10. parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog političkog sustava u Srbiji.

Odluka Vučića i naprednjaka o prijevremenim izborima ima dodatno uporište u prosinačkim rezultatima istraživanja javnog mišljenja o popularnosti stranaka i političara u Srbiji, po kojoj SNS ima potporu 45 posto birača, a pojedinačno najveće povjerenje uživa Aleksandar Vučić.

Analitičari ocjenjuju da se Srbija nalazi pred izborima "u kojima ishod nije neizvjestan" jer se s velikom vjerojatnošću prognozira pobjeda Vučićevih naprednjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close