Sporni zakon

Srbija neće ukinuti sporni zakon o ratnim zločinima, spremaju nove optužnice

Vijesti / Flash | 14. 07. 2016. u 11:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja ga primjenjivati, izjavio je za Radio Slobodna Europa Milan Petrović, voditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine.

Podsjetimo, upravo je ovaj zakon bio jedan od razloga zbog kojih je Hrvatska blokirala pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom. Hrvatska je nedavno pristala odblokirati pregovore Srbije s EU, ali Beograd ne namjerava ukinuti taj zakon, piše Hina.

Petrović kaže da najave iz Hrvatske da će blokirati eurointegracije Srbije, ukoliko bude primjenjivala taj zakon, ne utječu na rad srpskog tužiteljstva i dodaje da postoje aktualni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

"Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine. Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje, u punoj mjeri i opsegu, primjenjuje ovaj zakon. Njegovo stavljanje izvan snage dovelo bi do toga da ne bismo mogli goniti ratne zločince i da bi oni praktički mogli mirno živjeti i izbjeći kaznenu odgovornost", kaže Petrović.

Na pitanje novinara za koliko je državljana Hrvatske trenutačno zainteresirano Tužiteljstvo zbog sumnje da su počinili ratni zločin, Petrović je odgovorio da te podatke nemaju u službenim evidencijama.

Dodao je i da postoje predmeti na kojima Tužiteljstvo trenutačno radi, vezani uz ratne zločine na teritoriju Republike Hrvatske, a za koje postoji sumnja da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima i hrvatski branitelji.

"S obzirom da je faza predistražnog postupka i istraga tajna, sada na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ali, ima predmeta koje trenutačno radimo o ratnim zločinima na teritoriju Republike Hrvatske, predmeta u kojima sumnjamo da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji", kazao je Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close