Efikasnija borba

Srbija i SAD potpisali sporazum o kontroli narkotika

Vijesti / Flash | 29. 09. 2014. u 17:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri unutarnjih poslova i pravde Nebojša Stefanović i Nikola Selaković i američki veleposlanik u Srbiji Michael Kirby potpisali su Sporazum o suradnji između Srbije i SAD-a o kontroli narkotika i provođenju zakona, koji bi trebao unaprijediti rad pravosuđa i policije, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

SAD će s 3,1 milijun dolara financirati program koji podrazumijeva provođenje pet projekata za jačanje sistema kaznenog pravosuđa, rada institucija i službenika.

Stefanović je, na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma, rekao da će kroz različite projekte biti ojačan kapaciteti pravosuđa i unaprjeđen rad MUP-a, javio je Tanjug.

"Bit će omogućene obuke, školarine, stipendije, treninzi za policijske službenike, što će dovesti do toga da se policijske snage efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala", rekao je Stefanović.

On je naveo da je sporazum koji je danas potpisan prve te vrste između Srbije i SAD-a te dodao da će doprinijeti boljim odnosima dviju zemalja.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da će se kroz pet različitih projekata sistem kaznenog pravosuđa i gonjenja podići na višu razinu, a poboljšat će se borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

"Vode se kazneni postupci protiv krupnih riba u kojima, s jedne strane, tajkun u svoju obranu može uložiti enormne količine novca, a s druge država koja nije sposobna odgovoriti na isti način. Ovim sporazumom se stječu uvjeti da se sistem kaznenog pravosuđa i gonjenja podigne na znatno višu razinu", rekao je Selaković.

Veleposlanik SAD-a Michael Kirby rekao da je u prethodnih deset godina vlada SAD-a osigurala više od 30 milijuna dolara pomoći za Srbiju za programe u toj oblasti.

Ističući da je američkoj vladi važna suradnja sa Srbijom, Kirby je rekao da će agenti FBI-ja u narednih nekoliko mjeseci boraviti u Srbiji kako bi se i na taj način pomogla izgradnja institucija.

"Oni žele doći u Srbiju i surađivati, jer znaju da u Srbiji rade profesionalci koji žele zajedno surađivati na očuvanju mira u svetu, to je velika stvar i priznanje i čestitam MUP-u na profesionalizmu", rekao je Kirby.

Kopirati
Drag cursor here to close