Financije i Kosovo

Srbija danas otvara prva dva pregovaračka poglavlja s EU

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 06:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će u ponedjeljak, dvije godine od formalnog pokretanja pristupnih pregovora s Europskom unijom, otvoriti prva poglavlja 32 i 35, posvećena financijskoj kontroli i normalizaciji odnosa s Kosovom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da je Srbija apsolutno spremna za to i da se ne boji ničega, javlja Srna.

On je istaknuo da je Srbija apsolutno spremna za poglavlje 32 o financijskoj kontroli, dok je poglavlje 35 o Kosovu vrlo teško i trajat će do kraja procesa pristupanja Srbije Uniji.

Vučić, koji u Bruxellesu predvodi izaslanstvo Srbije, dodao je da Srbiju čeka važan i veliki događaj i da o tome, kao o rijetko čemu, u Srbiji postoji suglasnost.

On je ponovio da Srbija do kraja 2019. godine može završiti svoj dio posla, a onda EU treba donijeti odluku o tome je li Srbija sve uradila i je li prihvatljiva kao partner.

Prema pisanju medija, tijek pregovora Srbije s EU donekle se razlikuje od prethodnih slučajeva zbog promjena u strategijama proširenja, ali i specifičnosti Srbije koja istovremeno provodi normalizaciju odnosa s Prištinom, javlja Srna.

Dužinu pregovora teško je predvidjeti, jer to ovisi od spremnosti same zemlje, usklađenosti s EU, brzine ispunjavanja postavljenih uvjeta za otvaranje ili zatvaranje poglavlja, ali i od eventualnih bilateralnih sporenja s nekom članicom EU koja može blokirati tijek pregovora pošto o svakom novom koraku odlučuju sve članice.

Kopirati
Drag cursor here to close