Kontrola policije

Srbija: Broj ilegalnih migranata u opadanju

Vijesti / Flash | 27. 07. 2016. u 07:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice s Bugarskom i Makedonijom je u opadanju od kada te dijelove granice osiguravaju zajedničke snage Vojske i MUP-a Srbije, izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane Jovan Krivokapić.

"Od 22. srpnja, od kada su naše snage na terenu, imamo već neke rezultate koji nam govore da dobro radimo svoj posao. Do sinoć u 19 sati 466 migranata je odustalo od pokušaja ilegalnog ulaska u Srbiju. To je brojka koja se povećava iz dana u dan, što znači da naše prisustvo daje rezultate", rekao je Krivokapić.

Naglašava kako migranti, od kada granicu kontroliraju pripadnici VS i MUP-a Srbije, više ne pokušavaju da pređu granicu uz prisustvo vodiča i krijumčara, pa zato biraju planinske prijevoje i teško pristupačan teren. Zbog toga su, kako je istaknuo, jedinice VS i MUP-a Srbije prinuđene da konstantno mijenjaju taktiku osiguravanja granice.

Istovremeno, državni tajnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević smatra kako situacija na granici sa Mađarskom pokazuje da Balkanska ruta zatvorena.

Naglasio je kako je posjetio Horgoš, gdje je situacija ista kao i prije dva dana, budući da oko 100 migranata štrajka glađu bez ikakvog uspjeha te dodao kako je "Mađarska hermetički zatvorila granicu".

Ponovio je kako vlasti Srbije hoće da upoznaju međunarodnu javnost da Balkanska ruta nije zatvorena, da "migranti nisu pali s neba" te da hoće s njima da razgovaraju kako te ljude dovesti u legalne tokove.

Ivanišević ističe kako Srbija hoće pomoć kolega iz EU i da će do kraja tjedna usvojiti dokument koji će sadržati sve moguće potrebe u ovoj fazi izbjegličke krize koje će poslati donatorima te od njih tražiti da se uključe u rješavanje ovog pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close