Istraživanje

Srbi žele u Europu

Vijesti / Flash | 01. 12. 2014. u 13:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od polovice građana Srbije glasovalo bi za ulazak u Europsku uniju, ukoliko bi danas bio održan referendum o pristupanju te zemlje EU, dok bi protiv bilo 28 posto - pokazalo je istraživanje Medium Galupa, koje je urađeno za potrebe Delegacije EU u Srbiji.

Na referendum bi izašlo 70 posto građana koji od ulaska u EU očekuju bolji život, ali i početak pregovora u siječnju 2015. godine, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da 57 posto građana podržava članstvo Srbije u EU, a najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode - bolja budućnost, prosperitet (42 posto), bolji standard (41 posto), bolje mogućnosti za zaposlenje (32 posto).

Istraživanje je pokazalo i da je odnos građana prema EU generalno pozitivniji u odnosu na prethodne godine.

Ispitanici su rekli da im je stav prema EU generalno pozitivniji zbog veće pomoći EU Srbiji tijekom svibanjske poplava i u obnovi poplavljenih područja.

Kao uvjet koji Srbija treba ispuniti kao bi postala članica EU, građani najčešće navode priznavanje neovisnosti Kosova (33 posto), reforme pravosudnog sustava (18 posto), sveobuhvatne reforme (17 posto) i borbu protiv korupcije i kriminala (14 posto).

Kopirati
Drag cursor here to close