konstitutivnost

Srbi u HNŽ čekaju 15 godina

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pravna država je rekla svoje, postoje odluke Ustavnoga suda kao i odluka visokoga predstavnika Paddya Eshdowna te se traži da odluku poštuju i županije'', rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na okruglom stolu na temu 'Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanske županije' u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja Grada Mostara.

Govorilo se o ugroženosti srpskoga naroda u toj županiji budući da u Ustavu HNŽ Srbi, uz ostala dva naroda, nisu uvršteni kao konstitutivni narod.

Naime, odluku o konstitutivnosti Srba u HNŽ Ustavni sud FBiH donio još 2002. Rok za implementaciju te odluke je bio devet mjeseci, a do danas je prošlo 15 godina otkako ona nije provedena. Prije godinu dana SDP, odnosno Klub Srba u Skupštini HNŽ, uputio je amandmane (o konstitutivnosti Srba) na Ustav HNŽ i do danas oni se nisu našli na dnevnome redu.

''Upravo zato što se taj dio Ustava FBiH, koji se odnosi na konstitutivnost Srba, ne implementira na terenu, mi nemamo mogućnosti utjecati na bilo kakve odluke kada je u pitanju status srpskoga naroda u županiji, a pri tome mislim posebno na zapošljavanje, financiranje institucija kulture, obrazovanje, u smislu upotrebe pisma i jezika, kao i izučavanje nacionalne grupe predmeta'', izjavio je prije okrugloga stola predsjednik Koordinacije srpskoga udruženja Grada Mostara Dušan Golo.

Podsjetio je kako se na razini grada i županije, u javnim poduzećima, zdravstvu, obrazovanju te u članstvima upravnih odbora nažalost ne mogu naći ljudi iz srpskoga reda, odnosno ta brojka je neznatna.

Ističe kako formalno pravni status u županiji Srbima i nije toliko bitan koliko je provedba zakonskih odredbi na terenu.

Potpredsjednica Skupštine HNŽ Vesna Saradžić podsjetila je na to kako je SDP, odnosno Klub Srba u Skupštinu HNŽ prije godinu dana uputio amandmane (vezane za konstitutivnost Srba) na Ustav HNŽ i do danas se oni nisu našli na dnevnome redu.

''Na kolegiju nije bilo dobre volje da se amandmani uvrste, a na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ tražila sam zaključkom da županijska Vlada dostavi mišljenje na sve materijale koji su upućeni u skupštinsku proceduru, a time i amandmane na Ustav HNŽ'', dodala je Saradžić.

Izrazila je nadu kako će na idućoj sjednici Skupštine ovo biti na dnevnom redu ili će pak ona tražiti dopunu dnevnoga reda s navedenim amandmanima.

Prof .dr. Ustavnoga prava Pravnoga fakulteta Univerziteta u Banja Luci i savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mile Dmičić kaže kako je konstitutivnost naroda bh. fenomen i upravo s toga stajališta nastojat će se realizirati ili pak valorizirati osnovni stav koji proistječe iz odluka Ustavnoga suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom području BiH.

''Odmaklo je razdoblje od te godine kada je donesena odluka i Ustav županije nije uskladio svoju osnovnu normu o tome da su tri državotvorna naroda njegov ustavni sadržaj te ćemo pokušati s ustavno pravne teorije i prakse te jednog osnovnog zahtjeva, u smislu da u skladu s normom Ustava FBiH, svi ustavi županija, akti niže pravne snage od toga Ustava, po osnovnom načelu supremacije, budu u skladu s njim'', objasnio je prof. dr. Dmičić.

Očekuje od najavljene Skupštine HNŽ da usvoji amandmane koji uz ostalo sadrže uvođenje načela o konstitutivnosti Srba, podsjećajući na to kako je na području HNŽ oko 6, 5 tisuća, a na području Mostara 3,5 tisuća Srba.

To će, zaključio je prof. dr. Dmičić, imati implikacije na rješavanje životnih pitanja Srba, kako od od onih u domenu školovanja (jezik, pismo) do ekonomske i socijalne domene i zaštite ljudskih prava i slobode kao o ukupnoga dostojanstva srpskoga naroda na ovim područjima.

Visoki predstavnik u BiH je rekao kako došao podržati Srbe u županiji i cijeloj FBiH, podsjetio je kako je ovo slika koja postoji u oba entiteta u smislu da je svaki od konstitutivnih naroda u nekom entitetu najmalobrojniji.

Kopirati
Drag cursor here to close