Slexit

Srbi i Hrvati sa slovačkim desničarima traže izlazak Slovačke iz EU

Vijesti / Flash | 26. 06. 2016. u 08:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središtem Bratislave uz jaku pratnju policije prošlo je više od tisuću aktivista slovačke desnice, simpatizera parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka. Aktivisti su organizirali pohod protiv "diktature Bruxellesa", islama i izbjeglica, a za referendum koji bi, kao u Velikoj Britaniji, doveo do "Slexita" – odlaska Slovačke iz EU.

S druge strane, oko 1.000 aktivista za ljudska prava, građana i političara slovačke opozicije, prošlo je poslijepodne drugom trasom kroz središte grada u kontra-pohodu, s ciljem da pokažu da Slovaci i njihov glavni grad Bratislava odbijaju povampirenje fašizma. Ekstremiste su antifašisti dočekali podrugljivim natpisima kredom duž njihove trase, od Glavne željezničke postaje, a trg su neopaženo ranije tijekom dana ispolivali ljepljivim voćnim sirupom i radovali se kako se ekstremistima lijepe đonovi, te teško hodaju, prenose Nezavisne novine.

"Cilj je da upozorimo na aktualne probleme. Došli su da nas podrže i Nijemci, Srbi, Česi, Poljaci i Hrvati. Pozvali smo i političare iz parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka, ali nitko nije došao", rekao je jedan od organizatora ekstremističkog marša "Stop likvidaciji Europe", Marijan Magat.

"Narodna stranka naša Slovačka" predsjednika regiona Banske Bistrice Marijana Kotlebe čiji su članovi sudjelovali na sličnom pohodu prošle godine, ovog puta je preporučila svojim zastupnicima da se ne pojavljuju, da ne bi dali povoda vlastima da stranku zabrane, a objavili su samo da od ponedjeljka počinju prikupljati potpise na peticiji za referendum o izlasku Slovačke iz Europske unije. Uz skandiranje "Slovačka Slovacima!", "Na stražu!" – pozdrav iz vremena Drugog svjetskog rata i marionetskog slovačkog klerofašističkog režima predsjednika Jozefa Tisa, odgovornog za deportaciju i smrt desetina tisuća Židova, i pjesme iz istog mračnog poglavlja povijesti Slovaka, ekstremisti su mirno prošli središtem, u pratnji jakog policijskog kordona.

U vatrenim govorima po dolasku na Trg slobode, zahtijevali su "kraj diktature EU", "Slegzit", psovali njemačku kancelarku Angelu Merkel, prijetili vješalima slovačkom predsjedniku Andreju Kiski, optuživali muslimane za nasilje i perverzije, tražili oružje i da Slovačka hitno izađe iz šengenskog prostora kako bi sama mogla čuvati svoje granice.

"Tisuću bijesnih muškaraca bolje će zaštiti naše granice i žene od policije", izjavio je, uz buran pljesak, jedan od govornika koji je apelirao da se Slovaci samoinicijativno okupe u domobrane. Okupljenima u pohodu i na demonstracijama protiv Europske unije i izbjeglica, obratila se i Sigrid Žizel iz krajnje desničarske njemačke stranke NPD, i zatražila da se uhiti njemačka kancelarka Angela Merkel i njeni, kako je rekla, "satanistički pajtaši", a izbjeglice je označila za oruđe i dio plana za uspostavljanje novog svjetskog poretka, prenose Nezavisne novine.

Ove godine na ulice Bratislave izašlo je tri puta manje simpatizera i aktivista ekstremne desnice nego u sličnom pohodu prošle godine, a kontramiting je ovog puta bio brojniji i na kraju se u prosvjedu protiv fašizacije Slovačke okupilo oko 1.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close