1,9 milijuna

Srbe izvan granica Srbije definirati ustavno

Vijesti / Flash | 08. 06. 2017. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U osam zemalja susjedima Srbije procjenjuje se da živi 1,9 milijuna Srba čiji položaj je potrebno definirati ustavno i u skladu s međunarodnim konvencijama'', poručio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije za dijasporu Vukman Krivokuća.

"To je posebno važno učiniti u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji", rekao je Krivokuća na današnjoj sjednici Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regiji, prenosi Srna.

Rekao je kako je Srbija trajno zainteresirana da se srpske zajednice u dijaspori razvijaju u skladu s međunarodnim konvencijama, a da Srbi prestanu biti diskriminirani i prisiljeni na asimilaciju zbog nacionalne i vjerske pripadnosti.

Savjetnik premijera Srbije za regionalnu suradnju Vladimir Božović istaknuo je kako je očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta od ključnog značaja za Srbe koji žive van Srbije.

U je osvrtu na stanje srpskih zajednica u okruženju istaknuo da su Srbi u Federaciji BiH u posebno teškom položaju, jer imaju probleme u ostvarivanju svih prava.

Božović je dodao da je teška situacija i u Crnoj Gori, kao i u Hrvatskoj.

"Od 2002. do 2013. godine u Hrvatsku se vratilo samo oko 12.000 Srba. Tek 2.000 od 15.000 srpske djece u Hrvatskoj uče na materinjem jeziku, a Srbi su izloženi svakojakim harangama", rekao je.

Božović je naveo da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, iako je srpska zajednica koja broji 65.000, znatno veća od talijanske, koja je dobila taj status.

Prema njegovim riječima, srpski jezik se gubi u osnovnim školama u Makedoniji, a u Rumunjskoj se dvojezičnost zadržala samo u natpisima naseljenih mjesta gdje žive Srbi.

Naglasio je kako je položaj Srba u Mađarskoj uglavnom dobar, ali da se tamo javlja problem financiranja projekata srpske zajednice.

Govoreći o Republici Srpskoj, Božović je istaknuo kako su odnosi Srbije i Srpske neraskidivi i da su zajedno i "u volji i u nevolji".

"Nedavno smo bili u Gradini da pokažemo da zaborava nema i neće biti, već da ćemo čuvati sjećanje na naše žrtve", poručio je Božović i dodao da se nada skoroj realizaciji projekta državnog memorijalnog kompleksa u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close