''Zašto nestaju Srbi''

Srbe brine bijela kuga

Vijesti / Flash | 07. 12. 2014. u 08:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magistar Biljana Spasić iz Kragujevca, autor knjige "Zašto nestaju Srbi", pozvala je sve nadležne u Srbiji i Republici Srpskoj da ozbiljno shvate bijelu kugu i da se na vrijeme organizirano krene u borbu protiv ovog problema i zaustavljanja trenda negativnog nataliteta, odnosno demografskog pražnjenja ovih prostora.

Iznoseći podatke o negativnom priraštaju, Spasić je navela da je broj Srba za 170 godina porastao samo za 400.000, dok svi narodi u okruženju, kao što su Grci, Bugari i posebno Turci imaju znatno veći priraštaj, a Albanci na Kosovu doživljavaju ekspanziju nataliteta kakva se ne bilježi nigdje u Europi i višestruko je porastao njihov broj u 20. stoljeću.

Spasić je navela podatak da je 1.485 sela u Srbiji u kojima živi svega 1.000 stanovnika i koja su ostala prazna.

"Sa ovakvim priraštajem stanovništva za kratko vrijeme Srbi će postati manjina u vlastitoj državi", upozorila je Spasić na sinoćnjoj tribini o temi "Zašto su naše kolijevke prazne", koja je održana u Srpskom kulturnom centru "Sveti despot Stefan Lazarević" u Srebrenici.

Ona je upozorila da se smanjuje broj stanovnika, sklopljenih brakova, rađanja, a povećava broj razvoda brakova, gay osoba, narkomana i pripadnika raznih sekti, što zaustavlja reprodukciju i negativno utiče na priraštaj Srba i demografsku sliku na srpskim prostorima.

Spasić je ocijenila da Srbi doživljavaju fizički i biološki genocid u ratovima, autogenocid ogromnim brojem abortusa i nestanak asimilacijom u dijaspori, piše Srna.

"U ratovima u 20. vijeku poginula su četiri milijuna Srba, a u Prvom svjetskom ratu poginuo je svaki treći srpski muškarac, što je bilo oko polovice reproduktivno sposobnih", navela je Spasićeva.

Ona kaže da raspolaže podacima da je autogenocid najveća opasnost, jer u Srbiji godišnje bude oko 300.000 abortusa, čime se sprečava rađanje tolikog broja djece, što je veličina jednog grada kao što je Novi Sad, prenosi Srna.

Treći razlog srpskog nestajanja, prema tvrdnji Spasić, je smanjenje broja Srba u dijaspori, odnosno njihova masovna asimilacija.

Kopirati
Drag cursor here to close