poraz za pravdu

Sramota za sud nepravda za žrtve - u Hrvatskoj najavljeni prosvjedi zbog Šešelja

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 14:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je danas u Vukovaru kako oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju predstavlja poraz haškog tužiteljstva i sramotu haškog suda, javlja Hina.

Čovjek bez kajanja

"To je čovjek kojeg svi znamo i koji je činio zlo za koje nikada nije pokazao kajanje ni onda, niti sada", izjavio je Orešković novinarima, dodavši kako je riječ o čovjeku koji i danas pali hrvatske zastave i zastave EU. Orešković je izrazio nadu da će doći do reakcije Srbije. "Put prema EU je pravi put i nadamo se da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanje našeg susjeda", rekao je Orešković.

Ponovio je kako su uvjeti ulaska Srbije u EU od početka jasni. "Kako smo mi ispunili sve uvjete morati će i Srbija", rekao je Orešković i naglasio kako haška presuda Šešelju "tu nije ništa promijenila". "Srbija sada mora pokazati da će reagirati u pozitivnom smjeru", poručio je Orešković koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Najavljeni prosvjedi

U povodu oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, samozvanom četničkom vojvodi, za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, Patforma 112 i Centar za žene žrtve rata organiziraju večeras u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kod zdenca Manduševac, prosvjedno stajanje pod nazivom "Oslobođenje Šešelja - poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve".

"Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u ovom prosvjednom činu solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima koje je današnja oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje", stoji u pozivu organizatora prosvjednog skupa.

Saborski Odbor za ratne veterane, ogorčen oslobađajućom prvostupanjskom presudom Vojislavu Šešelju, zatražio je u četvrtak od predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade da sazovu izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, na kojoj bi se Sabor zaključkom trebao odrediti prema radu Haškog suda u slučaju Šešelj i odnosu prema zločinu počinjenom u Hrvatskoj.

Hitna sjednica parlamenta zbog Šešelja

"Zaključak Sabora, potkrijepljen činjenicama i dokazima o zločinima postrojbi koje je po Hrvatskoj vodio i predvodio ratni zločinac Vojislav Šešelj, treba uputiti u Haag kako bi ova nepravda i sramota bile ispravljene drugostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu", poručuje Odbor.

To radno tijelo Sabora izražava svoje "razočaranje, ogorčenje i nezadovoljstvo" oslobađajućom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Vojislavu Šešelju, "zločincu i jednom od ideologa 'Velike Srbije', koji je odgovoran za progone, mučenja, silovanja, zatočenja i lišavanje života desetaka tisuća ljudi u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini".

"Sama činjenica da je oslobađajuća presuda četničkom vojvodi Šešelju donesena na dan kada se hrvatski narod prisjeća prve žrtve Domovinskog rata, ubojstva hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, dodatno otvara bolne rane i dovodi u pitanje žrtvu čiji krvnik ostaje nekažnjen", upozorava Odbor.

Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića zahtjeva da izvanrednu sjednicu Sabora sazovu temeljem ovlasti koje im daje Ustav RH.

Karamarko zgrožen; Reiner se nada pravdi

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko izjavio je da je zgrožen oslobađajućom presudom Haškog suda Vojislavu Šešelju, a predsjednik Sabora Željko Reiner je izrazio nadu da će do kraja postupka i pravomoćne presude pravda pobijediti, javlja Hina.

Tomislav Karamarko je u četvrtak u Plitvicama rekao da je "na mjestu komemoracije Josipu Joviću, prvom poginulom redarstveniku u Domovinskom ratu, konsterniran i zgrožen oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju", kojega smatra "notornim zločincem, uz to i harlekinom koji se smije svima nama, cijelom svijetu i Haškom sudu koji mu nije znao presuditi".

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je izrazio nadu "da je to samo greška suda" jer je presuda nepravomoćna i da će "pravda na kraju pobijediti bez obzira što se radi o sudu koji sudi i po drugim kriterijima, a ne samo pravničkim".

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i predsjednik Sabora Željko Reiner sudjelovali su u četvrtak na Plitvicama na svečanom obilježavanju 25. obljetnica redarstvene akcije „Plitvice“ i na komemoraciji prvom u Domovinskom ratu poginulom redarstveniku Josipu Joviću.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je u četvrtak predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

Pusić: Oslobađanje Šešelja je šokantno i neprihvatljivo

Čelnica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić u četvrtak je ocijenila da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju u Haagu "apsolutno šokantna i neprihvatljiva te se s njom šalje opasna poruka", kao i da je prilično diskreditirajuća za Haaški tribunal" jer je "zbog držanja političkih ravnoteža" oslobođen "jedan od najistaknutijih vinovnika zločina".

"Ovo je zaista šokantna odluka, da je netko, čije je djelovanje za posljedice imalo nebrojene žrtve oslobođen svake krivnje. Moram reći da sam apsolutno šokirana i iznenađena, Nisam očekivala oslobađajuću presudu za nekoga tko je bio primjer dokaza da govor mržnje proizvodi smrt, da to nije samo neka neugodna pojava, nego da za posljedicu direktno ima ljudske žrtve i uništavanje“, poručila je Pusić nakon presude kojom je Vojislav Šešelj pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu oslobođen po svim točkama optužnice.

Pusić naglašava da je Šešelj organizirao "dobrovoljne postrojbe koje su išle u rat u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te tamo ubijale i uništavale". "Da je takva osoba oslobođena svake krivnje i odgovornosti za ta svoja djela je prilično diskreditirajuća za Haaški tribunal, iako nam mora biti jasno da takva tijela nužno uvijek vode računa i o nekim političkim ravnotežama. Ali Vojislav Šešelj nije bilo tko, on je jedan od najistaknutijih vinovnika zločina u tom ratu i činjenica da je očito zbog držanja političkih ravnoteža oslobođen, udarac je tom Tribunalu, u prvom redu. Ne bih rekla da je udarac nama ili žrtvama, jer mi svi znamo da je on kriv i znamo što se dogodilo te da je Šešelj za to odgovoran“, ističe Pusić.

Kao pozitivnu okolnost, bez obzira na konačnu presudu, Pusić navodi to što je prikupljena dokumentacija o Šešeljevom ponašanju i svim njegovim djelima koja su se događala za vrijeme rata.

"S tog stanovišta, sud je obavio koristan posao, bez obzira što je presuda apsolutno šokantna i neprihvatljiva te se s njom šalje jedna opasna poruka“, zaključuje predsjednica HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close