Analiza

Sputnik: Vlast u BiH više ne postoji

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 09:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlaganje sjednice Vijeća ministara iz Bosne i Hercegovine pokazna je vježba i upozorenje zastupnika iz Republike Srpske da vladajuc´a koalicija na razini zemlje više ne postoji zbog odluke Bakira Izetbegovic´a da pokrene postupak revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Zastupnici „Saveza za promjene“ iz Republike Srpske optužili su Izetbegovic´a kao glavnog krivca za „novonastalu situaciju“ upozorivši ga da „od trenutka predaje aplikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH ne postoji vladajuc´a vec´ina“. Odlaganje sjednice mediji u Sarajevu ocijenili su kao „krizu na pomolu“.

Bojkot

Politički konzultant iz Banja Luke Igor Gajic´ kaže za Sputnjik da su institucije Bosne i Hercegovine prestale funkcionirati onog trenutka kad je Bakir Izetbegovic´ odlučio sam ići u proces revizije tužbe za genocid protiv Srbije.

Posle toga, Izetbegovic´ je naredio veleposlanici BiH u Haagu da ne preda pismo ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, podsjec´a Gajic´ i dodaje da „bez obzira koliko Crnadak bio inertan u svom poslu“, trebala bi poštovati hijerarhija, a veleposlanica je „odbila poslušnost direktno nadređenom“.

„S druge strane, blokada rada institucija još nije zaživjela. Evo danas je odložena sjednica Vijeća ministara, ali imamo kontradiktorne izjave, tako da (ministar trgovine BiH Mirko) Šarovic´ kaže da nije zbog revizije tužbe nego zbog nekih tehničkih stvari, a ostatak političara iz RS kaže da je zbog revizije. Za sada, ne vidim da se itko povukao iz zajedničkih institucija, ovo sad je neki bojkot. Iskreno, i dalje vjerujem da se nitko nec´e povuc´i jer, jednostavno to su predobra mjesta da bi se tek tako povukli iz institucija i to ne samo ako gledamo ministre. To ide i po dubini — direktori agencija, pomoc´nici, savjetnici… To je mnogo ljudi da bi se jedan sustav tek tako izdvojio iz zajedničkih institucija“, kaže Gajic´.

On dodaje da su mjesta u zajedničkim institucijama BiH „predobro plac´ena, ušuškana, uljuljkana i koja ne nose nikakvu odgovornost“.

Bakir pliva u septičkoj jami

Gajic´ podsec´a da je Mladen Ivanic´ najavio da c´e zakazati sjednicu Predsedništva BiH, ali je Bakir Izetbegovic´ rekao da nec´e doc´i na tu sjednicu ako Ivanic´ ne formulira dobro zahtjev za održavanje vanredne sjednice.

„Predsedništvo BiH ne može ništa odlučiti jer su dva člana Predsjedništva protiv revizije tužbe, a jedna član Predsjedništva je uzeo sve u svoje ruke. I kad bi se sad svi Srbi povukli iz institucija, faktički bi dali Bakiru vlast na razini BiH u ruke. Znači, možemo mi prosvjedovati ovo, ali on c´e upravljati Sarajevom iz Sarajeva“, kaže Gajic´.

On podsjec´a da Bakir Izetbegovic´ „igra na bezobrazluk“ i da je pritisnut s druge strane, od arapskih zemalja i vehabijskog pokreta.

„Uzeo je mnogo novca i on gubi tlo pod nogama u političkom miljeu Bošnjaka. Znači, on mora prouzrokovati krizu da bi isplivao. To je kao septička jama i on sad pliva odozgo, i njemu je potrebna kriza da bi ostao plivati gore“, smatra Gajic´.

Ima li srpske sloge?

Povodom najavljene vanredne sjednice Skupštine Republike Srpske, na kojoj bi se trebale dati smjernice Srbima u zajedničkim institucijama, Gajic´ kaže da je pitanje tko c´e od Srba to poslušati.
„Vidimo da i Mektic´ ima kontradiktorne izjave, a sad i Šarovic´. Ne postoji neko jedinstvo među srpskim strankama pozicije i opozicije, a institucionalne stvari ne funkcioniraju. Srbi c´e blokirati sjednice parlamenta, mogu bojkotirati i sjednice Vijeća ministara i, u principu, ne mogu biti donošene validne odluke, ali to ne igra nikakvu ulogu“, kaže Gajic´.

Prema njegovom mišljenju, teško da c´e se itko odlučiti za vanredne izbore na razini BiH jer iduc´e godine idu redovni izbori. On dodaje da opozicija u Republici Srpskoj ne bi željela vanredne izbore jer su Dodik i SNSD po rejtingu mnogo iznad njih zbog neodlučnosti u zajedničkim organima.

Komentirajući najavu da c´e se u zahtjevu za reviziju tužbe nac´i i „nove činjenice izvučene iz završne riječi tužitelja u suđenju Ratku Mladic´u“, Gajic´ ocjenjuje da je „to i potpuna glupost“, prenosi Sputnjik.

Kopirati
Drag cursor here to close