Granična policija

Spriječen ilegalan ulazak 228 osoba u BiH

Vijesti / Flash | 18. 04. 2014. u 09:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granična policija u prošloj godini otkrila je i spriječila 228 osoba da ilegalno pređu granicu BiH, od čega je na graničnim prelazima bilo 37, a u graničnom pojasu 191 osoba.

''Granična policija BiH nastaviti će se oštro suprotstavljati svim oblicima korupcije u svojim redovima'',  najavljuje dosadašnji direktor Vinko Dumančić i napominje da je suspendirano 14 policijskih službenika zbog postojanja sumnje da su počinili ta kaznena djela.

Zbog izvršenja koruptivnih kaznenih djela nadlenim tužiteljstvima tijekom 2013. godine podnesena su četiri službena izvještaja za šest kaznenih djela u kojima je prijavljeno sedam državljana BiH.

Najviše ''ilegalaca'' bilo je među državljanima BiH

Također, evidentirano je 2.470 prelazaka ili pokušaja prelaska granice BiH osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice ili potrage, kao i onih osoba koja imaju zabranu prelaska granice BiH ili je riječ o sigurnosno interesantnim osobama.

Istovremeno, napominje Dumančić u intervjuu Srni, registrirano je 2.079 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, jer nisu ispunjavali zakonom propisane uvjete, što se posebno odnosilo na Ukrajince i Albance.

Granična policija je u prošloj godini otkrila i spriječila 228 osoba da ilegalno pređu granicu BiH, od čega je na graničnim prelazima bilo 37, a u graničnom pojasu 191 osoba.

"Najviše 'ilegalaca' bilo je među državljanima BiH, čak 108, dok je najveći postotak, oko 45 posto, otkrivenih osoba zabilježen na granici sa Hrvatskom", ističe Dumančić.

U prošloj godini nastavljen je trend rasta broja prihvaćenih osoba s područja Kosova i državljana Albanije, i to u postotku od oko 76 posto u odnosu na ukupan broj prihvaćenih stranih državljana.

Sudjelovanje u akciji ''Kašmir'' i ''Jug''

Kada je riječ o sudjelovanju i rezultatima Granične policije BiH u akcijama provedenim tijekom prošle godine, zajedno sa drugim policijskim agencijama i službama iz BiH i okruženja, Dumančić posebno spominje suradnju sa slovenskim MUP-om i operativnu akciju "Kašmir", koja je vođena protiv krijumčara ljudima.
Na teritoriji BiH tom prilikom lišeno je slobode 17 osoba, pripadnika organizirane kriminalne grupe koja je ilegalne migrante s područja.

Uspješno je provedena i međunarodna operativna akcija "Jug", u suradnji s MUP-om Hrvatske, usmjerena protiv organizirane kriminalne grupe koja je krijumčarila osoba sa  Kosova i Turske, kada je lišeno slobode 14 osoba - napominje Dumančić.

Granična policija je nadležnim tužiteljstvima u BiH podnijela 20 izvještaja zbog izvršenih 20 kaznenih djela u vezi sa opojnim drogama, pri čemu je prijavljeno 28 osoba.

Sistematizacija radnih mjesta

Dumančić navodi Srni da je veliku pažnju Granična policija posvetila i pripremi i donošenju strateških dokumenata za efikasno upravljanje granicom BiH, što je realizirala uz podršku IPA programa.

Prema njegovim riječima, izmjene sistematizacije radnih mjesta omogućavaju zapošljavanje policijskih službenika koji će biti angažovani na Međunarodnom graničnom prelazu Bijača, te sektorima koji pokrivaju strateško planiranje i analizu, zaštitu tajnih i osobnih podataka, europske integracije itd.

Granična policija BiH izrasla je u jednu od najbolje organizovanih i najuspješnijih agencija za provođenje zakona u BiH, zahvaljujući prvenstveno visokom profesionalizmu njenih pripadnika.

Dumančić naglašava i tijesnu suradnju sa domaćim i međunarodnim partnerima, policijskim agencijama i nadležnim institucijama.

Vinko Dumanić, koga je na ovoj funkciji nakon isteka dva mandata naslijedio Zoran Galić, zahvalio je svim zaposlenim u Graničnoj policiji BiH za korektnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close