Vojska na jaslama

Spremno premještanje: Objavit će se registar 7.100 federalnih službenika

Vijesti / Flash | 10. 01. 2017. u 09:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema procjenama, u Federaciji BiH radi oko 7.100 državnih službenika, a uskoro bi trebao biti načinjen registar državnih službenika što je, kako saznaje Dnevni avaz, prvi korak u planu federalnih vlasti da načine potpunu reorganizaciju državne službe u FBiH.

Naime, Agencija za državnu službu Federacije načinila je nacrt registra prema kojem je trenutno u svim federalnim organima uprave uposlen 2.061 državni službenik. Kako doznaje Dnevni avaz, ovo je tek dio vojske državnih službenika, kojih u općinama, gradovima i županijama ima još 4.738.

No, i ova brojka je nepotpuna, jer registar ne sadrži podatke o državnim službenicima u Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji.

Plan je, piše Avaz, smanjiti razinu fragmentiranosti i preklapanja nadležnosti između FBiH i županija, provesti međusobna spajanja upravnih organizacija, urediti sustav plaća i naknada u javnoj upravi, izvršiti optimalnu raspodjelu nadležnosti dužnosti i poslova u kompletnom sustavu javne uprave FBiH.

Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio je kako se krenulo u realizaciju ovih aktivnosti, kazavši da će krucijalno biti regulirati nadležnost Agencije za državnu službu FBiH.

"Agencija za državnu službu trebala bi biti ta koja će biti nadležna za edukaciju državnih službenika na cijeloj teritoriji FBiH, dakle u svim županijama. Želimo stati ukraj ovom kaotičnom stanju i napraviti zajednički koncept. Da istu obuku ima državni službenik u ZHŽ ili PŽ kao oni u Sarajevu ili Goraždu", istaknuo je Jozić.
Dodao je kako je cilj napraviti prohodnost državnih službenika u cijeloj Federaciji, tako da ne bude nekih županijskih granica.

"Želimo napraviti cirkulaciju državnih službenika tako da neki koji su bili angažirani u županijama mogu biti prebačeni i na federalnu razinu i obrnuto. Svakako, preduvjet je racionalizacija. Želimo da se svi osjećaju isto, bilo da su u Širokom Brijegu, Bihaću, Orašju ili Livnu", kazao je Jozić.

Avaz je objavio i raspored 2.061 federalnog službenika

17 rukovoditelja samostalnih uprava
15 tajnika u ministarstvima, upravama, zavodima, agencijama
12 rukovoditelja uprava i ustanova u sastavu ministarstava
2 načelnika osnovne organizacije
132 pomoćnika rukovoditelja
11 glavnih federalnih inspektora
340 šefova unutarnje organizacijske jedinice
340 inspektora
516 stručnih savjetnika
329 viših stručnih suradnika
337 stručnih suradnika

Kopirati
Drag cursor here to close