amandmani

Spremna rezolucija: Volje nema, korupcije ima

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komitet Europskog parlamenta za vanjske poslove priprema rezoluciju o Izještaju o napretku BiH za 2014. godinu, u kojoj će dati ocjenu za stanje u našoj državi te pozvati vlasti da rade na radikalnom poboljšanju europske perspektive zemlje, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je u posjedu dokumenta o uloženom 241 amandmanu na rezoluciju, koji se rasprostire na čak 142 stranice.

U njemu su europski parlamentarci poput Cristiana Dana Prede, Eduarda Kukana, Afzala Khana, Jamesa Carvera, Andreja Plenkovića i drugih, uložili brojne amandmane, ponajviše u vezi sa socioekonomskom situacijom u BiH.

Tako se u jednom od njih još "konstatira nedostatak kolektivne političke volje koja je dovela do sveopće stagnacije u državi".

Građani su, navodi se, lišeni sigurne i prosperitetne budućnosti te se kao važan pokazatelj navode masovni prosvjedi u veljači 2014. godine, koji su posljedice "visoke razine korupcije i ogromne nezaposlenosti".

Dosadašnji proces priključenja EU, navodi se, bio je paraliziran i zbog nedostatka suradnje, zatim koordinacije između entiteta te zbog nerijetkih etnocentričnih stavova.

''Korupcija je široko rasprostranjena, javna uprava fragmentirana, nastalo je više različitih pravnih sustava. Mehanizmi suradnje s civilnim društvom su slabi, mediji polarizirani, a prava nisu jednako osigurana za sve konstitutivne narode i građane'', navodi se u amandmanu zastupnika Prede, izvjestitelja EP-a za BiH.

Predlaže se i da borba protiv korupcije bude apsolutni prioritet, a u jednom od amandmana traži se i osiguranje neovisnosti pravosuđa.

''Borba protiv korupcije nije provedena u željenoj mjeri, tako da nije došlo ni do poboljšanja situacije. BiH se poziva da pokaže političku akciju protiv korupcije, kako bi se poboljšali rezultati tužilaštava'', prenosi Avaz jedan od amandmana.

U rezoluciji Europskog parlamenta, bude li usvojen odgovarajući amandman, stajat će i da su u BiH pokazatelji lakoće poslovanja najniže rangirani, da se radi o državi s najvišom stopom nezaposlenih mladih, da više od 50 posto prihoda države ide na financiranje prekomjernog administrativnog aparata na svim razinama.

Predloženo je, prenosi Avaz, da se EU još jače obveže angažmanom u BiH u oblastima ekonomije, socijalne zaštite, unutarnjih poslova, sigurnosti, civilnog društva, javnog upravljanja. Kada je riječ o novom pristupu EU, od vlasti i političkih lidera traži se da počnu odmah na svim razinama raditi na izradi plana reformi te njegovom provođenju, te da u okviru ovog procesa uključe civilni sektor i bh. javnost.

Prema amandmanu bugarskog parlamentarca Angela Džambaskog, "Europski parlament iskazuje ozbiljnu zabrinutost zbog neučinkovitosti pravosudnog sistsustava te visokog rizika političkog uplitanja u rad tužitelja i sudaca". On u svom amandmanu ukazuje na hitno provođenje reformi u oblasti pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close