Rođendan daytona

Sprema se udar na Srpsku

Vijesti / Flash | 17. 08. 2015. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadne sile iskoristit će 20. godišnjicu Daytonskog sporazuma za novi pokušaj smanjenja nadležnosti Republike Srpske i jačanja institucija u Sarajevu, objavio je beogradski Blic, podsjetivši da je predsjednik RS Milorad Dodik nedavno potvrdio kako ima saznanja da se razmatra donošenje rezolucije o Daytonu u Vijeću sigurnosti UN-a.

''Ova godina prepuna je 'okruglih' godišnjica nekih od najvažnijih događaja iz ratnih devedesetih. Posle Srebrenice i Oluje, u studenom na red dolazi Daytonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu'', piše Blic, navodeći diplomatske izvore po kojima već od rujna treba očekivati niz inicijativa i na međunarodnom planu i u BiH, koje će zapravo predstavljati udar na Republiku Srpsku.

Blic navodi kako se Srpska i Milorad Dodik doživljavaju na Zapadu kao glavni kočničari za uspostavljanje "funkcionalne BiH" i to jer inzistiraju na svojim maksimalnim nadležnostima u okviru Daytonskog sporazuma.

"Uvjeti za izmjenu Daytona sada ne postoje. Riječ je o međunarodnom pravnom aktu koji se ne može menjati bez pristanka Srbije i Rusije", suglasni su neimenovani sugovornici Blica.

Oni, međutim, dodaju da će u susret 20. godišnjici u raznim međunarodnim forumima, počev od okruglih stolova u uticajnim institutima, preko javnih obraćanja političara, pa do službenih institucija poput Europskog parlamenta, biti stvarana atmosfera za ponovni pokušaj ustavne reforme u BiH.

Blic podsjeća kako je Dodik nedavno potvrdio kako ima saznanja da se razmatra donošenje rezolucije o Daytonu u Vijeću sigurnosti UN.

"Očigledno je da će različiti faktori inicirati neki tekst o Daytonskom sporazumu, 20 godina poslije, pred Vijećem sigurnosti. Nadam se samo da će se postići opći konsenzus o tome i da neće biti kao što je bilo s rezolucijom o Srebrenici, koja je odbijena zato što nije bila usuglašena. Ona je bila dio gledanja samo jedne strane, koja je pokušala da je nametne'', rekao je Dodik za Blic.

Mirovna konferencija za BiH, kojom je okončan rat, trajala je od 1. do 21. stuednog u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson kod grada Daytona u Ohiou. Glavni sudionici su bili Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, koji su kasnije u Parizu i potpisali sporazum, a pregovarač Richard Holbrooke.

''Nitko od njih više nije među živima", podsjeća Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close