Velike sile

Sprema se sudar imperija na Balkanu

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 08:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zanimanje velikih sila za područje balkanskih država nikad nije prestajalo, samo je mijenjan intenzitet utjecaja i pažnja koja je posvećena ovoj regiji.

Problem Balkana prije svega počiva na činjenici da na njemu nikad nije završen Hladni rat, jer Sjedinjene Države, Velika Britanija i NATO to nisu željeli, tvrdi za Sputnjik povjesničar Čedomir Antic´, analizirajuc´i sve učestalija međunarodna sporenja oko utjecaja u ovoj regiji.

Samo su kratko skrenuli pogled

Podsjetimo, britanska premijerka Theresa May nedavno je pozvala europske kolege da spriječe utjecaj Rusije na Balkanu, što je protumačeno kao ponovno englesko zanimanje za ovo područje. Erdoan Schipoly, kosovski stručnjak sa Sveučilišta Georgetown, iznosi viđenje prema kojem Turska smatra da preko Balkana može utjecati na europsku politiku.

Također, šef odbora Europskog parlamenta za inozemne poslove i izvjestitelj za Srbiju David Mcalister ustvrdio je da Moskva u cjelini vrši utjecaj na balkanske zemlje.

Može li se, samo nasumično navodec´i najsvježije primjere, rec´i da svjedočimo ponovnom buđenju imperija na Balkanu?

Zanimanje, a prvenstveno djelovanje, velikih sila prema kazivanju Slobodana Jankovic´a, znanstvenog suradnika Instituta za međunarodnu politiku i gospodarstvo, nikada nije prestajalo na Balkanu.

Glavna pozornica je, dodaje, jedno vrijeme bila u Ukrajini, Siriji i Iraku, pa je Balkan ostao na periferiji.

''Jačanje Rusije i nemoguc´nost Zapada da je oslabi na njezinim granicama, a onda i zanimanje Rusije da jača svoje pozicije malo izvan zone bivšeg Sovjetskog Saveza, dovelo je do toga da se sad Zapad više aktivira na Balkanu i da on postane jedno od mjesta sukoba centara moc´i“, precizira Jankovic´.

SAD, Britanija i NATO su, prema Antic´evom mišljenju, iskoristili Balkan i djelomično Bliski istok da svojim biračima prodaju priču o svjetskoj ulozi, potrebi humanitarnih intervencija, borbi protiv terorizma, a sami su inducirali sve te probleme. Imali smo nered i antiporedak.

S namjerom

Ako je Miloševic´ za nešto bio kriv, govori Antic´, Zapad je mogao od 1999. i 2000. godine riješiti problem, ali nije htio.

Kad je unipolarni svijet sredinom dvijetisućitih polako počeo nestajati i kad su se pojavile Rusija i Turska, onda je to, prema Antic´evom mišljenju, počelo smetati Zapadu.

Britanija koja, kako govori, nije znala što c´e sa sobom po pitanju EU, pokušava nestabilnost koju donosi nadomjestiti provođenjem nestabilnosti na Balkanu. Turska pak želi obnoviti politički model, ali kako smatra ovaj povjesničar, ideja osmanizma na plodno tlo pada samo u dijelovima albanskog naroda i među Bošnjacima.

Što se Rusije tiče, on kaže da je oblast Balkana njezin stari interes još od doba Petra Velikog.
''Međutim, Rusija je posle devedesete otišla u granice u kojima je bila u vrijeme Petra Velikog. U takvim uvjetima ona ima određen utjecaj kod nas prije svega zato što EU nije htjela dati povoljan sporazum Srbiji i nije htjela trajno rešenje“, smatra Antic´.

Ojačati i novo zgrabiti

Zanimljivo je, dodaje on, da je EU opsjednuta nekim stereotipima iz prošlosti i toliko je pristrana za neke od strana na Balkanu da ne može ostvariti realan utjecaj koji ostvaruju Turska i Rusija.
''To je jedna kontradikcija, jer Turska i Rusija uopće nisu tako prisutne koliko bi trebale biti i koliku podršku ima Rusija među Srbima, Makedoncima, vec´em dijelu građana Crne Gore, ili Turska među Bošnjacima ili dijelom Albancima“, precizira Antic´.

Do promjena je, ukazuje Slobodan Jankovic´, došlo i zbog činjenice da trenutno postoje dva Zapada, jer je zbog Trumpove pobjede i „bexita“ dovedeno u pitanje njegovo jedinstvo.
U tom, kako ga Jankovic´ definira, nastajuc´em multipolarnom poretku novi centri moc´i gledaju da zagrabe što više mogu.

''Ne treba zaboraviti da je bivši britanski diplomata Timothy Less krajem prošle godine lansirao priču o novom miješanju karata i preraspodjeli granica na Balkanu. Potom je bivši veleposlanik u Beogradu Ivor Roberts rekao da bi trebalo doći do pomjeranja granica same Srbije. Dakle, Englezi nastoje pozicije koje su imali ranije očvrsnuti, da donekle zamjene posustalu EU i da spriječe jačanje pozicija Rusije na ovim prostorima“, zaključuje Jankovic´ za Sputnjik.

Kopirati
Drag cursor here to close