Začarani krug

Sprema se povratak: Bili izbjeglice iz BiH, sad će biti izbjeglice iz EU

Vijesti / Flash | 09. 11. 2015. u 15:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet stambenih jedinica u Goraždu i četiri u Foči služit će za prijem i privremeni smještaj bh. državljana, kojima je iz bilo kojeg razloga uskraćeno pravo na boravak u nekoj od zemalja EU, istaknuto je tijekom boravka državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, veleposlanika Švicarske u BiH Heinricha Maurera i izaslanstva CRS-a na čelu sa direktorom Marcom D'Silvom u ova dva grada.

''Danas obilježavamo završetak jednog jako značajnog projekta, integriranog povratka readmisiranih povratnika, onih koji se vraćaju iz inozemstva na osnovu sporazuma o readmisiji kojeg je BiH potpisala s 26 zemalja. To znači da ove zemlje u svakom trenutku, prema obvezama koje za BiH proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naše državljane mogu vratiti u BiH ukoliko im iz bilo kog razloga prestane gostoprimstvo u tim zemljama, bilo da su se ogriješili o zakone zemlje ili su im istekle radne dozvole'', rekla je ministrica Borovac.

Istaknula je kako se u uvjetima kada je BiH svjesna teške migrantske krize, ovaj projekt realizira u dobrom svjetlu.

''Pokazujemo spremnost za dolazak naših građana iz inozemstva, posebno iz Njemačke odakle je najavljen povratak oko 4.000 osoba'', kazala je ministrica Borovac.

Na ovaj način u 11 bh. općina bit će osiguran kontinuirani prihvat i smještaj 200 osoba na razdoblje od šest mjeseci. Program se realizira zahvaljujući partnerskim sredstvima Švicarske i Lihtenštajna u ukupnom iznosu od 1.860.000 KM, objavio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close