Ustavni sud

Sprema se odlazak stranih sudaca?

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 08:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strani suci trebali bi iduće godine napustiti Ustavni sud BiH, ako Strategija za reformu sektora pravde u BiH bude realizirana planiranim tempom, piše Glas Srpske navodeći kako je Vijeće ministara BiH usvojilo prošlog tjedna akcijski plan za provođenje Strategije, kojom se predviđa da u sljedećoj godini bude izrađen i u parlamentarnu proceduru upućen zakon o Ustavnom sudu BiH.

U Ministarstvu pravde BiH, koje je zaduženo da načini zakon u koordinaciji s ministarstvima pravde Republike Srpske i Federacije BiH i pravosudnim povjerenstvom Brčko Distrikta, ističu kako je donošenje tog zakona izuzetno važno jer Ustavni sud BiH trenutno radi po vlastitim pravilima.

U Ministarstvu pravde BiH naglašavaju kako je veoma važno da, nakon više od dva desetljeća od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, strani suci budu zamijenjeni domaćima.

Na odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH posebno insistira Republika Srpska jer su, kako navodi Glas Srpske, ''stranci konstantno s bošnjačkim sucima donosili odluke na štetu Srpske'', a kap koja je prelila čašu bila je odluka po kojoj Dan Republike ne može biti proslavljan 9. siječnja jer je tog datuma i krsna slava Sveti Stefan.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović rekao je kako je dobro poznat stav Republike srpske u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH.

"Došli smo do trenutka i okolnosti u kojima objektivno građani BiH koji imaju znanja i kompetencije mogu obavljati dužnosti sudaca u Ustavnom sudu BiH. Stvaranjem uvjeta da građani BiH budu suci Ustavnog suda BiH pokazali bismo zrelost ove zemlje", naglasio je Kasipović, prenijela je Srna.

Zamjenik šefa Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović naveo je kako SNSD već duže pokušava prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH utabati put kojim bi stranci otišli iz te pravosudne institucije.

Prodanović, koji je i član Ustavno-pravnog povjerenstva kaže kako je, ako je to usvojilo Vijeće ministara BiH, onda veća i mogućnost da bude prihvaćeno u daljoj proceduri.

Dopredsjednik SDA Safet Softić izjavio je da ni u ovoj stranci "nisu oduševljeni" činjenicom da je Daytonskim sporazumom napravljena takva struktura Ustavnog suda BiH da se u njemu nalaze i strani suci.

"Daytonski sporazum je tako izbalansiran i napravljen da postoji niz stvari koje su uzročno-posljedične", rekao je Softić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, u određenoj fazi će se, u smislu jasnijeg i korektnijeg političkog dogovora, vjerojatno doći u situaciju da se razmišlja i o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close