Reakcija SPP-a

SPP: Grad Mostar je privatiziran i podijeljen

Vijesti / Flash | 18. 05. 2014. u 12:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka pravde i povjerenja (SPP) smatra da je za neraspisivanje izbora za Grad Mostar odgovoran Ured visokog predstavnika u BiH, jer je nametnuo Statut Grada Mostara, temeljem kojega je došlo do blokade vlasti u Mostaru, ali i stranke HDZ BiH i SDA. Bila je pogreška odgađati lokalne izbore za Grad Mostar, kao i donošenje odluke da se izbori u Gradu Mostaru provedu zajedno sa Općim izborima u listopadu ove 2014. godine.

Sada je sigurno greška dalje vjerovati u dogovor i produživati agoniju. Stoga SPP poziva međunarodne institucije da ne dopuste da Grad Mostar doživi sudbinu 'političkog potopa' kakvog je ovih dana nažalost zadesio veliki dio Bosne i Posavine. Nakon što se izbori u Gradu Mostaru neće održati niti uz predstojeće Opće izbore, možemo se svi skupa zapitati je li u Bosni i Hercegovini politički sustav više uopće demokratski.

Spomenute stranke, uz ovako pasivnog i indiferentnog SDP BiH koji nije bio medijator ili dio rješenja nego problema, dovela je do toga da Grad Mostar jedini nema izvršnu i zakonodavnu vlast temeljem ocjene birača, svako četiri godine u procesu izbora. Stanje u Mostaru polako, ali sigurno ide u politički apsolutizam što su već osjetili svi narodi i građani koji svakim danom žive u većem strahu i težoj životnoj situaciji.

"Mi u SPP smo do sada već pozivali stranke koje su blokirale kompromis da pokrenu razgovore i pokažu više spremnosti za ublažavanje nekih tvrdih stavova, te da zajednički dođu do kompromisa uz potporu manjih oporbenih stranaka, te dogovore novi model ustroja Grada Mostara. Međutim, dvije strane su zacementirali svoje stavove, uz SDP koji nije napravio ništa na deblokadi tog stanja, i sada nemamo što više čekati i stoga još jedanput pozovemo Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne odluku i izbore za Grad Mostar".

Neraspisivanje izbora za Grad Mostar, nažalost, nije izazvala nikakvu reakciju kod trenutačnih stranaka na vlasti, što praktično znači da su zadovoljne ovakvim stanjem i da su priželjkivali upravo ovakav scenarij.

Naravno da im ovakvo stanje odgovara kada i dalje oni koji su na vlasti upravljaju gradskom imovinom i sredstvima, te nikome ne odgovaraju niti mogu ubuduće odgovarati. Grad Mostar je privatiziran i podijeljen grad među moćnicima koji na ovakav način mogu vladati decenijama i ostaviti ga u nasljedstvo ili amanet svojim sinovima i kćerima, priopćeno je iz Službe za informiranje SPP.

Kopirati
Drag cursor here to close